Medtem ko je španski selektor Manolo Cadenas izbral 16 igralcev že dan pred tekmo (vsaka reprezentanca ima med turnirjem pravico do dveh zamenjav), je njegov stanovski kolega Veselin Vujović dolgo okleval in je to storil le nekaj ur pred začetkom obračuna v dvorani Malmö Arena. Od 19 slovenskih reprezentantov so se tokrat med gledalce na tribune komaj dobrih sedem let starega objekta, katerega gradnja je stala 80 milijonov evrov, preselili trije igralci iz dveh domačih klubov: Urban Lesjak, Miha Zarabec (oba Celje) in Mario Šoštarič (Gorenje). V reprezentanci Slovenije je bilo tako 12 »legionarjev«, v španski pa deset takšnih, ki si rokometni kruh služijo zunaj domovine, medtem ko vseh šest preostalih igra v Barceloni.

V drugi največji dvorani na Švedskem so si nasproti stali po štirje reprezentanti obeh držav, ki imajo istega klubskega delodajalca: Uroš Zorman in Julen Aguinagalde (oba Kielce), Gašper Marguč in Cristian Ugalde (Veszprem), Dean Bombač in Antonio Garcia (Pick Szeged) ter Gorazd Škof in Valero Rivera (Nantes). Kljub temu na igrišču ni bilo prijateljstva, večji del prvega polčasa je pripadel Špancem, Vujović pa je veliko rotiral, saj je po dobrih petnajstih minutah dobilo priložnost že 14 igralcev (na klopi sta ostala le Uroš Zorman in Simon Razgor). »Nikjer vas ni v obrambi, ste popolnoma izgubljeni. Ni želje, motiva, zbranosti, agresivnosti. Nič. Španci dobivajo vse dvoboje, prosto se sprehajajo po devetmetrskem prostoru. Tako ne moremo dobiti tekme,« se je med minuto odmora jezil Veselin Vujović, ko so Španci v končnici prvega polčasa (v njem so imeli kar šest sedemmetrovk, Slovenci nobene) začeli višati razliko, ki se je tik pred odmorom povzpela na rekordne štiri zadetke (16:12).

Da bi se lahko njegove besede o porazu uresničile, je bilo še bolj očitno ob pogledu na semafor v 38. minuti – 19:14 za Španijo. A nato je pri Špancih prišlo do razpada sistema: v 18 minutah so dosegli le en zadetek, v tem obdobju so jih prejeli kar devet, v celotnem drugem polčasu pa so le petkrat premagali 38-letnega Gorazda Škofa, ki je ustavil kar 45 odstotkov strelov in je bil izbran za igralca tekme. In ko je Jure Dolenec v 59. minuti poskrbel za vodstvo s 24:21, je bilo jasno, da bo Slovenija prvič na velikih tekmovanjih premagala Španijo, v Malmöju, rojstnem mestu in matičnem klubu Zlatana Ibrahimovića, zdajšnjega nogometaša PSG in reprezentanta Švedske, pa je zadišalo po Riu de Janeiru.

Jure Dolenec, ki je moral januarsko EP na Poljskem izpustiti zaradi poškodbe, ki jo je staknil zadnji dan priprav, je bil s šestimi zadetki prvi strelec Slovenije. »Glede na to, kar smo pokazali v drugih dvajsetih minutah prvega polčasa, ko nam ni šlo prav nič, je zmaga še toliko bolj sladka. A kljub zmagi ne bomo pustili in dovolili, da nas zajame evforija, kajti zdaj nas čaka prav tako pomembna in morebiti že odločilna tekma s Švedsko. Želimo še eno zmago in sami odločiti o svoji usodi, da se slučajno ne bi znašli v krogu treh reprezentanc in da ne bi potem zadnji dan trepetali glede razpleta tekme Švedska – Španija,« je priznal Jure Dolenec.

Slovenski napad (71-odstotna uspešnost pri strelih na gol) je bil precej učinkovitejši od španskega (54), za trdnejšo obrambo Slovenije pa je bil najzaslužnejši njen steber in Dolenčev gorenjski rojak Matej Gaber. »V drugem polčasu smo odigrali fantastično obrambo. Prejeti le pet zadetkov v 30 minutah od takšne velesile, kot je Španija, je podvig. A zdaj moramo takoj pozabiti na uspeh in se osredotočiti na Švedsko. Mi bomo bolj sproščeni, saj smo že premagali Španijo, Švedi pa bodo pod večjim pritiskom zaradi imperativa zmage in domačega igrišča. Verjamem, da smo sposobni premagati tudi gostitelje,« napoveduje Matej Gaber, Slovencem pa za potrditev olimpijske vozovnice za Rio zadošča že remi. Škofjeloškega orjaka (197 centimetrov, 114 kilogramov) je sredi prvega polčasa zapeklo v stegenski mišici in je moral za nekaj trenutkov na klop: »Priznam, da sem se malce ustrašil. Že dlje časa imam težavo s to mišico, a na srečo ni bilo nič hudega in sem se lahko takoj vrnil v igro.«

Izida 1. kroga: Slovenija – Španija 24:21 (12:16), Švedska – Iran 34:19 (16:9).