Ta juha je polna različnih okusov. Vsebuje veliko zelenjave - brokoli in korenje - in sira, ki se stopi in že tako odlično zelenjavno osnovo naredi tako fantastično kremasto, da jo boste ponoči sanjali.

Juha bo najboljše uspela s sirom čedar, ki je tradicionalen angleški sir, narejen iz kravjega mleka in je blagega okusa. Poznamo bolj ali manj zorjenega, na voljo je v beli in rumeni barvi.

Za ta recept sem uporabila beli čedar, lahko pa uporabite tudi rumenega. Po želji ju lahko tudi kombinirate, če pa vam čedar ni na voljo, pa lahko uporabite katerikoli sir. Pomembno je le, da se izbrani sir lepo topi.

Ta juha vsebuje več različnih maščob - maslo, smetano za kuhanje in sir, zato ne spada med lahke jedi. Je pa vsekakor jed, primerna za hladne in deževne dni, ki bo vaš želodček lepo pogrela, vas nasitila in zadovoljila.

Jed pripravite sebi in svojim bližnjim na dan, ko boste potrebovali malo crkljanja. Poleg nje nujno postrezite s kruhom, da boste z njim lahko s krožnika pomazali vso juho do zadnje kapljice. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

1 glavica brokolija, 1 večje korenje, 1 por, 1 žlica moke, 1 kos masla, 4 dcl zelenjavne jušne osnove, 2 dcl smetane za kuhanje, 160 g (čedar) topljivega sira, 1 majhen ščepec muškatnega oreščka, 1/2 žličke kajenskega popra (neobvezno), 2 ščepca čilijevih kosmičev (neobvezno), 1/2 žličke česna v prahu, sol, poper, olje

Priprava

Brokoli narežite na majhne cvetke, stebla pa nikar ne zavržite, ampak ga previdno olupite in narežite na kolute. Brokolijeve cvetke za 5 minut potopite v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven. Brokoli potem vzemite iz vode, vodo pa odlijte.

Korenje olupite in naribajte, por narežite na kolute, sir pa naribajte.

V večji kozici segrejte žličko olja in na segretem na hitro – minuto ali dve – zmehčajte por. Na zmehčan in dišeč por stresite brokoli in korenje in prelijte z zelenjavno osnovo. Kuhajte približno 10 minut, da se zelenjava skuha, a še vedno obdrži svojo obliko. Med kuhanimi brokolijevimi cvetki izberite nekaj cvetk za okrasitev juhe – vzemite jih iz tekočine, splaknite pod mrzlo vodo in prenesite v skodelico ter prihranite za okras.

Malo preden se zelenjava skuha, v drugi kozici stopite maslo. Na stopljenega dajte moko in premešajte, da dobite kremasto prežiganje.

Na prežiganje najprej prelijte vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, premešajte in počakajte, da ponovno zavre, potem pa dodajte še preostalo zelenjavo. Vzemite tlačilnik za pire krompir in zelenjavo pretlačite, da dobite manjše koščke, a ti še vedno obdržijo malo teksture.

V kozico umešajte smetano za kuhanje, dodajte muškatni orešček, česen v prahu, kajenski poper, sol in poper in zavrite. Nekaj sira prihranite za okras, ostalega pa postopoma dodajajte v juho.

Juho potem takoj odstavite z ognja, jo premešajte in počakajte, da se ves sir stopi. Juho poskusite in jo dosolite, če je potrebno in popoprajte.

Juho servirajte v skodelico, okrasite s prihranjenim brokolijem in sirom, potresite s čilijevimi kosmiči ter takoj postrezite.