Padec kakovosti slovenskega klubskega hokeja se še ni ustavil. To dokazujejo številni dejavniki, med katerimi bodejo v oči predvsem vse slabši dosežki domačih klubov na mednarodnem prizorišču. Olimpija je v tej sezoni na 54 tekmah v EBEL po rednem delu zmagala le štirikrat, Jesenice v nižji ligi INL ne zmorejo niti preboja v finale, Celje in Slavija capljata za drugoligaškimi avstrijskimi klubi, medtem ko skorajda nihče več ne opazi, da Maribor, Triglav in Bled sploh odigrajo kakšno tekmo.

Popovič: Najtežje leto za Olimpijo

Zanimanje javnosti za eno od paradnih kolektivnih panog domačega športa je doseglo kritično točko. Olimpija je kot edini slovenski predstavnik v najelitnejšem regijskem tekmovanju EBEL v celotni zimi prodala vsega 4380 vstopnic, kar pomeni, da niti v skupnem seštevku 27 tekem ni razprodala tivolske dvorane. Izkupiček kluba od vstopnine je borih 18.000 evrov, kar znaša dobrih 200 evrov več kot v sezoni 2014/15, po kateri je Olimpijo po več kot dvajsetih letih zapustil Matjaž Sekelj. »To leto je najtežje za klub. Moramo preživeti,« poudarja predsednik Marko Popovič, ki do zadnje faze postopka prisilne poravnave leta 2019 ne more obljubiti boljših časov. Olimpija bo ne glede na vse okoliščine vztrajala pri sodelovanju z EBEL, saj bi v primeru selitve v nižji razred lahko razpustili klub.

Kot smo že pisali, se z negotovostjo spopada tudi jeseniški kolektiv, ki se je v polfinalni seriji državnega prvenstva tresel pred žilavim tekmecem iz Celja. Jeseničani so na odločilni nočni tekmi v Podmežakli le strnili svoje vrste in vstop v finale potrdili z zmago s 3:0, medtem ko hokejisti iz knežjega mesta žalujejo za zapravljeno priložnostjo na ponedeljkovi tekmi v Celju, ko so po boljši igri klonili v podaljšku. Železarji so v primerjavi z lansko sezono doživeli očiten padec forme, zato ni nujno, da bodo v tradicionalnem finalu domače lige proti Olimpiji tako konkurenčni kot lani, ko so pripravili presenečenje in postali državni prvaki.

Serija na tri zmage se bo začela na velikonočni ponedeljek ob 17.30 na tivolskem ledu. V ljubljanskem moštvu se otepajo vloge favorita, a se bodo vendarle morali soočiti z odgovornostjo, saj imajo v nogah več resnih treningov in zahtevnejših tekem kot nasprotniki. Lani so igralci Olimpije mesec dni pred finalom zaradi nevzdržnih razmer v klubu bojkotirali treninge in Jesenicam olajšali pot do državne krone. Čeprav se v tivolskem klubu razmere niso kaj prida spremenile, saj plače zamujajo že od začetka sezone, so igralci odločeni, da lanskoletne izkušnje ne bodo ponovili. Če bo Olimpija resno odigrala finale, je lahko serije konec že po treh tekmah. Spomnimo, edino medsebojno tekmo sta tekmeca v tej sezoni odigrala pred skorajda štirimi meseci, ko je Olimpija na premierni izvedbi pokalnega finala v Podmežakli slavila s prepričljivih 4:0.

Rakovec kot Aljančič?

Po koncu državnega prvenstva bo pozornost domače hokejske javnosti namenjena reprezentančni akciji na aprilskem turnirju skupine B na Poljskem, svetovno prvenstvo najboljše šestnajsterice pa bo potekalo v Rusiji. Ob robu tekmovanja bodo na volilnem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) razdelili funkcionarske položaje za naslednje štiriletno obdobje. Kot kaže, bodo delegati nov predsedniški mandat zaupali švicarskemu zobozdravniku Reneju Faselu, ki je na čelu IIHF že vse od leta 1994.

Predsedstvo Hokejske zveze Slovenije (HZS) je za člana sveta IIHF predlagalo in podprlo Matjaža Rakovca. Kot so sporočili iz HZS, se je Rakovec izločil iz glasovanja o svoji kandidaturi. Rakovec, ki hokejsko zvezo vodi od leta 2010, zaradi pomanjkanja poznanstev v svetovni hokejski družini nima prav veliko možnosti za izvolitev. Dosedanja praksa kaže, da bi moral zbrati vsaj 40 od 100 glasov, očitno pa stavi predvsem na podporo balkanskih držav.

Slovenija je v preteklosti že imela svojega predstavnika v IIHF. Nekdanji prvi človek HZS Ernest Aljančič je bil devet let član sveta IIHF. Na zadnjih volitvah pred štirimi bi se resno potegoval celo za položaj podpredsednika mednarodne zveze, a je predsedstvo HZS zaradi znanih nesoglasij zavrnilo njegovo kandidaturo. Predlagalo je pokojnega hokejskega delavca z Jesenic Slavka Ažmana, ki za izvolitev ni imel nobenih možnosti.