Jeseniški hokejisti so komajda ubežali senzacionalnemu slovesu od državnega prvenstva. Na drugi tekmi polfinala pred polnim avditorijem v celjskem mestnem parku so se po neprepričljivi predstavi rešili šele v podaljšku. Po šestdesetih minutah je bilo 1:1, zmagoviti zadetek je nato prispeval Urban Sodja. Serija na dve zmagi je zdaj izenačena, odločilna tekma bo v četrtek ob 21.30 na Jesenicah. Finale se bo začel v ponedeljek na tivolskem ledu, saj je Olimpija sinoči tudi v drugem poskusu ugnala Slavijo. V Zalogu je bilo 8:1.

Železarjem je v celjski dvorani močno odleglo. Po tekmi so si igralci skočili v evforičen objem, kot bi že postali državni prvaki, iz garderobe je odmevala poznana pesem srbskega glasbenika Mitarja Mirića. »Če izgubimo, nas bodo ljudje na Jesenicah raztrgali,« nam je povedal eden od poškodovanih jeseniških hokejistov, ki si je tekmo ogledal za golom, kar govori o tem, kako močno je gorenjskemu kolektivu tekla voda v grlo. Trener Dejan Varl, ki je zaradi nezadovoljstva že pred časom nameraval odstopiti, a si je premislil, je bil najbolj vesel, da so njegovi varovanci še vedno v igri za nastop v finalu državnega prvenstva. »Fantje hodijo v službe, zgoščen ritem tekem nam povzroča težave. Podaljšek? Hvala bogu, da se je izšlo. Celjani imajo kompaktno moštvo, igrajo s srcem, zato znajo presenetiti. Že na začetku sem opozarjal, da jih ne smemo podcenjevati,« je komentiral Varl, ki mu z nasveti pomaga tudi reprezentančni selektor Nik Zupančič.

Kam bo zaplul jeseniški hokej?

Navkljub razpletu v končnici domačega prvenstva se o prihodnosti jeseniškega hokeja v zadnjem obdobju pojavljajo različna namigovanja. Optimisti govorijo celo o vrnitvi železarjev na veliki oder lige EBEL, vendar na tej poti obstaja veliko ovir. Jesenice prav gotovo še niso pripravljene na tako odmeven korak, kar med drugim razkrivajo letošnji rezultati moštva v drugoligaški konkurenci lige INL. Jesenice so ravno v soboto sklenile mednarodno sezono s tretjim porazom v polfinalu proti Lustenauu, zato je na mestu vprašanje, kako uspešen bi bil kolektiv v EBEL, če niti na stopnički niže v treh letih ni zmogel doseči vidnejšega uspeha. Dejstvo je, da novoustanovljeni klub, ki je bil lansko leto državni prvak tudi zavoljo neurejenih razmer v slovenskem klubskem hokeju in stavke igralcev poraženega finalista iz Ljubljane, še vedno ne uživa širše podpore lokalnega gospodarstva. Vodilni funkcionarji HDD Jesenice bi se morali zavedati, kakšne posledice bi prinesla prehitra vrnitev železarjev v ligo, v kateri se vrtijo za slovenske razmere nedosegljivi stroški.

V Avstriji medtem še vedno živi spomin na izstop Jesenic iz EBEL pred štirimi leti. Tamkajšnji klubi niso pozabili, kako so na Jesenicah zaradi številnih taktičnih napak že izigrali vodstvo lige. Kot smo izvedeli, na sedežu tekmovanju na Dunaju zdaj zahtevajo povrnitev jeseniškega dolga v višini 25.000 evrov, čeprav sedanji klub nima pravne povezave s propadlim kolektivom. »To za nas ni sprejemljivo,« pravi predsednik HDD Jesenice Anže Pogačar, ki meni, da bi proračun kluba ob vnovičnem sodelovanju v EBEL lahko znašal okoli 900.000 evrov, kar je za gradnjo uspešne zgodbe bistveno premalo. S podobnim finančnim vložkom v ligi nastopa tudi Olimpija, ki pa se vsako leto težje bori za svoje preživetje in je zaradi nekonkurenčnosti prikovana na dno lestvice. Pomembno vprašanje o prihodnosti jeseniškega hokeja je povezano tudi z igralskim kadrom, saj bi moral klub za nastopanje v elitnem regijskem tekmovanju prenoviti moštvo. Pri tem ne gre pozabiti, da so se v zadnjem obdobju, odkar Jesenic ni več na vidnem hokejskem zemljevidu, v Podmežakli občutno znižali standardi na vseh področjih.

Bo prodaja blagovne znamke vnovič padla v vodo?

Danes dopoldne bo zanimivo tudi v Murski Soboti, kjer bo stečajni upravitelj padlega hokejskega kolektiva HK Jesenice Štefan Ščap ponovil dražbo blagovne znamke. Zadnji poskus nakupa imena nekoč prestižnega športnega kluba z 32 naslovi tako slovenskega kot jugoslovanskega prvaka je pred štirimi meseci že neslavno padel v vodo. V igri za nakup se je takrat izpostavil ljubljanski poslovnež Boris Požeg, a se je v nenavadnih okoliščinah navkljub začetnemu interesu premislil in odstopil od nakupa. Požeg na današnji ponovljeni dražbi, na kateri bo izklicna cena za blagovno znamko HK Jesenice 25.000 evrov, ne bo smel sodelovati, po naših informacijah pa prav veliko zanimanja za nakup ni več. Med dražitelji ne bo niti nekdanjega dolgoletnega kapetana hokejske reprezentance Tomaža Razingarja, ki je na prvi dražbi nastopil s podporo nekaterih vidnih slovenskih hokejistov, zdaj pa o nakupu ne razmišlja več. »Lahko se zgodi, da na dražbi ne bo nikogar,« ni prav optimističen Štefan Ščap.