Na nadaljevanju sojenja dr. Milku Noviču zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika decembra predlani so si ponovno ogledali posnetke nadzornih kamer okoli kraja tragedije, parkirišča pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču. Posnetki so slabi. Na njih je sicer mogoče videti, kako se je Jamnik pripeljal na parkirišče, streljanja ali česa konkretnejšega, kar bi nazorneje razložilo, kaj se je dogajalo in kdo je bil vpleten, pa ne. A po mnenju zagovornika Žige Podobnika vseeno dokazujejo Novičevo nedolžnost. »Umor je bil izveden profesionalno. Ni ga opravil posameznik, pač pa skupina ljudi, ki je žrtev verjetno spremljala vse od doma,« je dejal.

Obramba se je na posnetkih osredotočila na kolesarja, ki je počasi vozil okoli parkirišča, malo pred Jamnikovim prihodom zavil nanj, pozneje pa hitro odpeljal. Takrat je parkirišče zapustila še ena oseba, po katero je prišel osebni avto. Po navedbah zagovornikov je na povečavi posnetka mogoče razbrati, da je ta človek slekel del oblačil, nato pa se odpeljal s fiatom puntom. Fiata punta je ujela tudi neka druga kamera – ko je bil Jamnik še na poti proti Via Boni, je v nekem trenutku dve vozili za njim mogoče opaziti avto te znamke. Vsi omenjeni so po mnenju zagovornikov sodelovali pri umoru, kar naj bi veljalo tudi za voznika srebrnega avta, ki je izpraznil parkirni prostor, na katerega je pol minute pozneje zapeljala žrtev. Obramba že vse od začetka trdi, da je moral biti Jamnik ustreljen s pištolo z dušilcem. Če so pravilno ugotovili, kdaj so odjeknili streli, potem iz posnetkov res ni razvidno, da bi jih kdo slišal. Pred vhodom v lokal je bilo takrat kar nekaj ljudi, ena od obiskovalk pa po oceni zagovornikov samo nekaj metrov od streljanja.

K tujim izvedencem

Podobnik je zagotovil, da bi kamere zabeležile Novičev prihod na parkirišče, če bi tja prihitel kratek čas pred Jamnikovim prihodom. Dlje časa pa ni mogel biti tam, saj je bil prej doma in ima alibi, je poudaril. Po mnenju tožilke Blanke Žgajnar je Novič na parkirišče lahko prišel tudi s kolesom. Kolesar na posnetkih zagotovo ni on, je zatrdil odvetnik, a sodnice Špele Koleta ni prepričal. Ta namreč namerava posnetke predati tujim strokovnjakom, ki bodo poskušali ugotoviti, ali je iz njih mogoče izluščiti še kaj bolj uporabnega.

Kot smo že pisali, bodo tuje izvedence povprašali tudi o sledeh streljanja, ki so jih po umoru našli na obtožencu in njegovem plašču. Naš izvedenec je ocenil, da so najdeni tako imenovani GSR-delci enaki tistim, ki so jih našli na tulcu naboja s kraja umora. Obramba pa je po drugi strani pripeljala dva strokovnjaka, ki sta Sabličevo mnenje tako omajala, da se je sodišče odločilo za novo mnenje. Koletova je za pomoč prosila izvedence iz nemškega Wiesbadna, a so ti odgovorili, da so prezasedeni. Zdaj kaže, da bo to delo opravil inštitut v Münchnu, toda ker vse urejajo po mednarodni pravni poti, se bo očitno vse skupaj zavleklo. Medtem pa Novič ostaja za rešetkami. Tudi včerajšnji predlog za odpravo pripora je namreč sodnica zavrnila.