Tekma na stadionu Camp Nou ni bila ena izmed tistih bolj pričakovanih, saj je Barcelona že v Londonu upravičila vlogo favorita in Arsenal premagala z 2:0. Glede na formo Kataloncev v tej sezoni verjetno ni bilo veliko tistih, ki so upali dvomiti, da je bil ta dvoboj odločen že po prvi tekmi, saj tudi Arsenal v zadnjem času ne blesti. Kljub temu se je Barca tekme lotila resno in z vsemi zvezdniki v začetni postavi, medtem ko je Arsene Wenger nekatere pomembne člane svoje zasedbe (Giroud, Welbeck, Mertesacker) ob začetku tekme posadil le na klop.

Le 18 minut je trajalo, da se je zatresla mreža Arsenala, po podaji Luisa Suareza je zadel Neymar. Barcelona je v nadaljevanju lahko igrala manj intenzivno kot ponavadi in tudi prihranila nekaj moči za prihodnje tedne, v katerih jo čaka še precej težjih tekem od sinočnje. Tudi Arsenal je v takšni tekmi prišel do številnih strelov, sprožil jih je kar 20, a le tri v okvir vrat, v 51. minuti pa je Egipčan Mohamed El Nenny celo izenačil na 1:1. Morda so v taboru gostov takrat pomislili, da je še možen čudežni preobrat, a ko je v 65. izjemen gol za 2:1 dosegel Suarez, je bil dvoboj dokončno odločen. Tik pred koncem srečanja je z golom piko na i domači zmagi in deveti zaporedni uvrstitvi v četrtfinale postavil še tretji član udarnega Barceloninega napada in najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi.

»V našem športu moraš občudovati umetnost. In Barcelona ima dva ali tri igralce, ki normalne stvari spremenijo v umetnost,« je po tekmi zvezdniškemu napadu domače ekipe polaskal strateg Arsenala, Arsene Wenger.

Tudi Luis Enrique se zaveda, kaj je njegovo najmočnejše orožje v lovu na nove lovorike. »Jasno je, da imamo v moštvu nekaj edinstvenih igralcev, a na koncu je najbolj pomembno to, da vsi v tej ekipi igrajo kolektivno in si pomagajo, tako v napadu kot obrambi. Seveda pa smo navdušeni, da so Messi, Suarez in Neymar napadalci naše ekipe,« pravi španski strateg, ki se pred četrtfinalom ne boji nikogar: »Že ta par z Arsenalom je pomenil, da se bo od tekmovanja poslovil eden od dveh možnih kandidatov za naslov prvaka, kar je sedaj dobro za nas. Mirno čakamo na žreb, v katerem je edina ekipa, ki si je ne bi želel dobiti za nasprotnika, Barcelona.«

Bayern za las ujel podaljške

Precej več zanimanja je v sredo zvečer pritegnil obračun velikanov v Münchnu, kjer je sicer Bayern podobno kot Barcelona veljal za velikega favorita za zmago in napredovanje, a je imel Juventus po remiju z 2:2 na prvi tekmi vendarle več možnosti za preboj v četrtfinale od Arsenala. Italijani so se zavedali, da zgolj s pregovorno obrambno taktiko ne bo šlo, zato so tekmo začeli s precej visoko postavitvijo, kar je Bavarcem v uvodnih minutah povzročalo kar nekaj preglavic. In še preden so se dobro zavedali, da prav zlahka ne bo šlo, jim je Juventus prek Paula Pogbaja zabil vodilni zadetek. Allianz Arena je bila v šoku, ki se je še povečal v 28. minuti, ko je po minutah jalovih napadov Bayerna Juve izvedel protinapad in zadel še drugič, po slalomu Alvara Morate je bil pri zaključku akcije neusmiljen strelec Juan Cuadrado.

Moštvi sta na odmor odšli pri izidu 0:2 in porajalo se je vprašanje, ali se lahko ponovi prva njuna tekma izpred treh tednov, ko je v Torinu z 2:0 že vodil Bayern, na koncu pa domačim dovolil do izenačenja. Dolgo ni kazalo na tak razplet, saj se je Bayern še naprej nemočno zaletaval v obrambni zid Torinčanov, ki pa so zapravili vsaj dve veliki priložnosti, da bi rezultat povišali na 3:0 in odločili potnika v četrtfinale. Gostje so bili za neučinkovitost kaznovani. V 73. minuti je po natančnem predložku Douglasa Coste z glavo Gianluigija Buffona kot prvi premagal Robert Lewandowski in poskrbel za napeto končnico. Bayern je oblegal vrata gostov, ki so jim pošle moči in so se lahko le še branili, dokler ni za veliko olajšanje na Allianz Areni z golom v 91. minuti poskrbel Thomas Müller. V podaljšku je bil Bayern še naprej dominanten, odpor gostov pa je zlomil v 108. minuti, ko je zadel ljubljenec Pepa Guardiole, rezervist Thiago Alcantara. Italijani so bili zlomljeni, kar so domači izkoristili in dve minuti kasneje zadeli še četrtič, med strelce pa se je vpisal še mladi Francoz Kingsley Coman, še v lanski sezoni igralec Juventusa.

Po težko izborjenem napredovanju v že 15. četrtfinale, kar je rekord tekmovanja, so si v taboru Bayerna lahko oddahnili. Predvsem je verjetno odleglo Guardioli, ki že tako posluša očitke, da je z mislimi bolj pri prihodnji službi pri Manchester Cityju kot v Münchnu, sedaj pa ostaja možnost, da se od bavarskega velikana vendarle poslovi s tako želeno zmago v ligi prvakov, brez katere bo njegov triletni mandat na klopi Bayerna označen kot neuspešen, pa četudi bo trikrat postal nemški prvak. »To je bila izjemna tekma za navijače. Igrali smo proti lanskemu finalistu, za katerega smo vedeli, da je odlična ekipa. Svojim igralcem moram dati veliko pohvalo za ta uspeh, saj je zelo težko zmagati proti italijanski ekipi, ko ta povede z 2:0. Dobro poznam zgodovino dvobojev italijanskih in nemških ekip in vem, da ni lahko zadeti štirikrat, ko si enkrat v takem neugodnem položaju. Po prvem polčasu smo se dobro zavedali, da nikakor ne smemo prejeti še tretjega zadetka, ki bi pomenil naš konec. Upal sem, da bomo znižali na 1:2, potem pa lahko odloči tudi nemška nepopustljivost. Vedel sem, da se že z enim doseženim golom lahko vse spremeni. Tako je v nogometu, lahko ti gre en polčas vse narobe, nato pa v drugem začneš igrati odlično, kot se je zgodilo tokrat. Tudi v podaljšku je igrala le ena ekipa in to smo bili mi,« je po tekmi dejal zadovoljni Guardiola, ki se je vsaj za nekaj časa rešil kritik.

»Velika škoda je, da nismo napredovali po takšni predstavi proti močnemu Bayernu z izjemnimi igralci. Minuto pred koncem prvega polčasa bi lahko Cuadrado zadel za 3:0, tudi Morata je imel v nadaljevanju nekaj priložnosti, pa tudi Lichtsteiner bi se lahko vpisal med strelce. Morali bi biti bolj učinkoviti in v nekaterih situacijah reagirati bolje. Morali bi biti bolj mirni in zbrani. Drugače pa smo pokazali pravi karakter, saj ni bilo lahko voditi 2:0 po prvem polčasu, le pri tistih zadnjih dveh podajah pri njihovih golih bi se morali bolje braniti. Pred tem si Bayern ni uspel priigrati nobenih priložnosti in ni bil nevaren, nato pa se je po 70. minuti vse spremenilo. A tak je nogomet. Svojim igralcem lahko le čestitam, saj smo s prenovljeno ekipo igrali proti enemu od favoritov. Smo razočarani, a moramo dvigniti glave in iti dalje, saj naj že konec tedna čaka mestni derbi s Torinom,« pa je po tekmi razmišljal strateg stare dame Massimiliano Allegri.

Bayern in Barcelona sta v četrtfinalu pridružila Benfici, PSG-ju, Wolfsburgu, madridskima Realu in Atleticu ter Manchester Cityju. Žreb parov bo v petek ob 12. uri.