Veselje igralcev Atletica ob preboju v četrtfinale je bilo sinoči tako prešerno, da bi nemara marsikdo sprva pomislil, da so Španci najmočnejše klubsko tekmovanje na stari celini celo osvojili. Ker se je prva tekma v Eindhovnu končala brez zadetkov, moštvi pa sta izid ponovili tudi v Madridu, je zmagovalec postal znan šele po 210 minutah igre in streljanju enajstmetrovk.

Gledalci na stadionu Vicente Calderon so videli kar šestnajst strelov z bele točke, največji osmoljenec strelske loterije pa je postal Luciano Narsingh. Petindvajsetletni nizozemski napadalec je v igro vstopil šele v 118. minuti sodnikovega dodatka, zadetek z enajstmetrovke pa mu je preprečila prečka. Zmago je Atleticu nato zagotovil Juanfran, ki je po uspešno izvedenem strelu premogel dovolj moči, da si je razparal dres in stekel proslavljati k navijačem.

Španski prvoligaš, ki je pred dvema letoma izgubil v finalu lige prvakov proti mestnemu tekmecu Realu, je sicer na tekmi imel rahlo pobudo, a kljub temu poti v gol proti discipliniranim Nizozemcem ni uspel najti. Že po petnajstih minutah igre je izvrstno priložnost za vodstvo zapravil Francoz v dresu Atletica Antoine Griezmann, ki je meril preveč po sredini vrat.

Povsem brez priložnosti ni bil niti PSV. Najlepša se je ponudila Jurgenu Locadii v 58. minuti, vendar je njegov strel z leve strani Jan Oblak preusmeril v vratnico. Slovenski reprezentant, ki ima v vrstah trenerja Diega Simeonejanedotakljiv status, tudi tokrat ni branil slabo, a je ostal v senci stanovskega kolega na drugi strani igrišča Jeroena Zoeta.

»Brez vsakršnega dvoma, gre ogromno zaslug za neodločena izida na obeh tekmah pripisati vratarju PSV,« je po tekmi dejal napadalec Atletica Fernando Torres, ki je v igro vstopil v drugem polčasu. »Nizozemcem gre čestitati, svojo strategijo so izpopolnili do potankosti. Dobro so prebrali našo igro, zaradi česar smo v napadu težko prihajali do priložnosti. Zmage smo veseli, a smo tudi zelo utrujeni. Na uspeh smo ponosni, najpomembneje pa je, da smo se uvrstili v naslednji krog tekmovanja.«

»Prežemajo me mešani občutki. Ponosni smo na obe predstavi proti Atleticu, še posebej v gosteh. S taktičnega vidika smo odigrali dobro, zelo smo se borili. A po drugi strani je po enajstmetrovkah čutiti tudi nekaj razočaranja,« pa je po nesrečnem porazu povedal strateg PSV Phillip Cocu.

Manchester City prek kijevskega Dinama do prvega četrtfinala

Na srečanju v Manchestru je bil četrtfinalist bolj ali manj že znan, saj si je City že v Kijevu priigral ugoden izid 3:1. Kljub temu se tekma za angleškega prvaka ni začela najbolje, saj se je že v šesti minuti mečno mišico poškodoval kapetan Vincent Kompany, po prvih informacijah pa bo z igrišč odsoten vsaj mesec dni. S tem pa slabih novic za domače še ni bilo konec, saj je zgolj 18. minut kasneje z igrišča odšepal še Nicolas Otamendi.

Ukrajinski prvaki so si eno lepših priložnosti na tekmi priigrali v 32. minuti po napaki domače obrambe, vendar se je napad končal z roko Miguela Velosa. V drugem polčasu so sinje modri zaigrali odločneje in bili bližje zadetku, a je v 61. minuti, ko je bil vratar že premagan, Jesus Navas zadel zgolj vratnico. Čeprav sta se obe ekipi trudili zatresti nasprotnikovo mrežo, pa gledalci na stadionu Etihad zadetka vseeno niso dočakali.

»Zadnji dve sezoni smo imeli smolo, saj smo se v osmini finala vselej pomerili z Barcelono. Sedaj smo se prvič uspeli uvrstiti med najboljših osem ekip lige prvakov. Videli bomo, kako daleč nam bo uspelo priti. Imeli smo zahtevno skupino, v kateri so bile nekatere najboljše evropske ekipe, a smo bili na koncu prvi. Zdaj smo bolj izkušeni in tudi bolje pripravljeni na napredovanje,« je ocenil domači trener Manuell Pellegrini. City je po Arsenalu, Tottenhamu, Leedsu, Liverpoolu, Manchester Unitedu in Chelseaju sicer postalo osmo angleško moštvo, ki bo zaigralo v četrtfinalu lige prvakov.

Že danes sta na sporedu še zadnji tekmi osmine finala. Na Camp Nouu bo branilka naslova Barcelona gostila Arsenal, ki je na prvi tekmi v Londonu izgubil z 0;2, v Münchnu pa se bosta pomerila Bayern in lanskoletni finalist Juventus. Italijani in Nemci so se na prvi tekmi razšli z izidom 2:2.