Smučarski skakalec Peter Prevc je v letošnji sezoni osvojil vse lovorike, ki so bile na razpolago do konca februarja. Začel je z zlatim orlom na novoletni turneji, nadaljeval z naslovom svetovnega prvaka v smučarskih poletih na Kulmu, šest tekem pred koncem sezone pa si je zagotovil še veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. To so tri lovorike, ki jih v eni sezoni ni osvojil še noben skakalec.

Izmed lovorik, ki jih podeljuje mednarodna smučarska zveza (FIS), je na razpolago še mali kristalni globus za polete, ki je na dosegu roke, za nameček pa Peter ve, kako ga osvojiti, saj ima doma že dva. Pred zadnjima dvema tekmama na finalu v Planici ima 80 točk prednosti pred prvim zasledovalcem, Norvežanom Kennethom Gangnesom, s katerim sta bila epsko bitko že za naslov svetovnega prvaka v poletih, saj je bila po seštevku treh poletov in preletenih 700 metrih razlika med njima zgolj 3,1 točke. Boj za najboljšega letalca svetovnega pokala bi bil precej ostrejši, če Robert Kranjec na tretji tekmi v Vikersundu ne bi ostal brez točk, potem ko ga je vodstvo tekmovanja poslalo v smučino v tako slabih razmerah, da ni imel možnosti za ubranitev rdeče majice vodilnega, ki jo je nosil po dveh tekmah. Pika na i bi bila, če bi Prevc letošnjo sezono v Planici sklenil še s svetovnim rekordom, ki ga ima z 251,5 metra v lasti Norvežan Anders Fannemel. Prevc je bil lani v Vikersundu le 24 ur svetovni rekorder s poletom, dolgim četrt kilometra.

Napad na tri rekorde Gregorja Schlierenzauerja

Ob osvajanju lovorik je Prevc v lovu za še nekaterimi rekordi, ki so povezani z dosežki v eni sezoni svetovnega pokala. V lasti jih ima Avstrijec Gregor Schlierenzauer iz rekordne sezone 2008/09. Po številu zmag (13) se je z njim že izenačil v nedeljo v Almatyju, slovenski selektor Goran Janus pa je napovedal, da bo Schlierenzauerja prehitel že na tekmah v petek in soboto v Visli na Poljskem. Drugi izziv je število uvrstitev na oder za zmagovalce, kjer z 18 stopničkami še za dve uvrstitvi nanje zaostaja za izenačitvijo. Tretji izziv je 2083 osvojenih točk v sezoni svetovnega pokal. Manjka mu jih še 185. Glede na to, da je Prevc letos v poprečju osvojil 79,1 točka na tekmo (Schlierenzaurejevo povprečje v rekordni sezoni je bilo 77,2 točke) in da je do konca še šest preizkušenj, je na dobri poti, da postane drugi skakalec v zgodovini, ki je osvojil več kot 2000 točk.

A Prevc pravi, da ga rekordni ne zanimajo. »Ko se začneš preveč obremenjevati s številkami, gre pozornost v napačno smer. Še naprej bom razmišljal le o tem, kako bom naredil popoln skok, tako da bom skočil čim dlje in pristal v lep telemark,« razkriva Peter Prevc. V takšnem slogu kot Prevc je svetovno konkurenco pokorila le še alpska smučarka Tina Maze v rekordni zimi 2012/13, ko je zbrala 2414 točk.

Več zanimanja za vpis mladih skakalcev, kot je prostora v klubih

Na večnih lestvicah po številu zmag in uvrstitev na stopničke na tekmah svetovnega pokala Prevc še ni med elitno deseterico. Na letvici zmag jih ima vodilni Schlierenzauer kar 24 več, na lestvici stopničk pa je bil Finec Janne Ahonen 63-krat več na odru za zmagovalce. Ob tem je treba upoštevati, da je Prevc s 23 leti še mlad tekmovalec, saj so pred njim zgolj starejši tekmovalci in mnogi, ki so že sklenili tekmovalno kariero. Vzpon Prevca ni bil meteorski, napredoval je postopoma, kar je obet, da se bo v vrhu obdržal dlje časa. Sam zase pravi, da si želi skakati še 15 let, kar mu na stežaj odpira vrata, da lahko podre vse rekorde v smučarskih skokih.

Prevc je kriv za še en rekord. Vpis otrok v skakalne klube je takšen, da v nekaterih krajih že presega njihove zmogljivosti. Zdaj je na potezi Smučarska zveza Slovenije, da priljubljenost smučarskih skokov izkoristi za izboljšanje razmer v klubih, med katerimi jih je večina na robu preživetja. Če ne bo denarja za obnovo skakalnic, kakovostne trenerje in treninge, ne bo ponavljanja uspehov, ki jih v zadnjih letih dosegajo bratje Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Lanišek...