Nesreče

Statistični podatki so že velikokrat pokazali, da so ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem spanja, bolj nagnjeni k nesrečam. Ali ste vedeli, da je bilo prav pomanjkanje spanca eden izmed možnih razlogov za katastrofalno jedrsko nesrečo v Černobilu leta 1986? Ste vedeli, da je bilo premalo spanca tudi eden izmed dejavnikov pri nesrečnem tankerskem izlivu nafte v morje ob obali Aljaske leta 1989? Pomanjkanje spanca pa ne povzroča le velikih okoljskih katastrof, temveč tudi ogromno vsakdanjih nesreč. Če se ponoči niste dobro naspali, obstaja večja možnost, da boste naslednji dan udeleženi v avtomobilski nesreči ali pa da se boste poškodovali pri delu. Se vam res zdi vredno tvegati?

Zdravstvene težave

Tako je – motnje spanja in dolgoročno pomanjkanje spanca lahko povzročijo tudi resne zdravstvene težave. Katere? Najbolj nevarne med njimi so zagotovo bolezni srca, visok krvni tlak in diabetes. Po predvidevanjih nekaterih strokovnjakov bi naj kar 90 odstotkov ljudi, ki imajo težave s spanjem, hkrati imelo vsaj eno resno zdravstveno težavo. Če želite zmanjšati dolgoročno tveganje za nastanek nekaterih zelo neprijetnih bolezni, poskrbite, da bo vaš spanec dovolj dolg in kakovosten.

Izguba umskih sposobnosti

Pomanjkanje spanja lahko povzroči izgubo umskih sposobnosti – tako kratkoročno kot tudi dolgoročno. Ste se kdaj odpravili v službo ali šolo po le nekaj kratkih urah spanja? Najbrž res. Spomnite se, kako ste se takrat počutili in kako produktivni ste bili tisti dan. Spanje je izjemno pomembno za mišljenje in učenje, zato lahko njegovo pomanjkanje povzroči resne težave pri pozornosti, koncentraciji, dojemanju in sposobnosti reševanja problemov. Ste prepričani, da želite spet prebedeti celo noč?

Nizek libido

Najbrž se tudi vi strinjate, da so problemi na področju spolnosti zelo neprijeten del življenja. Pa ste vedeli, da lahko pomanjkanje spanca ogrozi tudi vaš libido? Nekatere študije so pokazale, da imajo moški z motnjami spanja pogosto tudi nizek nivo testosterona v telesu. Saj veste, kaj pogosto pomeni nizek nivo testosterona za moško spolno življenje? Pravo katastrofo!

Staranje kože

Alkohol, kajenje, droge, slaba higiena in skrb za telo ter prekomerna izpostavljenost soncu niso edine razvade, ki lahko povzročijo prezgodnje staranje kože. Pomanjkanje spanca lahko prav tako naredi vašo kožo bolj izmučeno. Če ne želite stalnih temnih podočnjakov, veliko gub in neprivlačnega videza kože na splošno, boste morali poskrbeti za dobro spanje. Telo, ki mu primanjkuje spanja, izloča več stresnega hormona in manj rastnega hormona. Najbrž ste že sami ugotovili, kaj to pomeni – resne poškodbe vaše kože!

Depresija

Motnje spanja in pomanjkanje spanja pogosto povzročajo tudi depresijo. Pravzaprav gre za začaran krog, saj se nespečnost in depresija praktično hranita druga z drugo. Manj spanca pomeni možnost slabšega počutja in poglobljene depresije, poglobljena depresija pa pomeni možne dodatne težave s spanjem. Naredite si uslugo in poskrbite, da nikdar ne zabredete v tovrstne težave.

Pridobivanje teže

Ste že kdaj slišali za stroge spalne navade profesionalnih športnikov? Običajno vsak dan zaspijo ob približno isti uri, vsako jutro se zbudijo ob približno isti uri, vedno pa tudi poskrbijo za dovolj spanca, da se telo lahko dobro spočije. Športniki se namreč dobro zavedajo, da lahko pomanjkanje spanca resno ogrozi fizične sposobnosti, povzroča izgubo mišic in pospešuje pridobivanje odvečnih kilogramov. Raje dvakrat premislite, preden nočni spanec zamenjate za kaj drugega!

Vir: www.dormeo.net