V študiji so zajeli 11 zdravih moških, objavljena pa je bila v znanstveni reviji JCEM (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism). Raziskovalci so ugotovili, da so moški, čeprav so prejšnjo noč spali le dve uri, spanec lahko nadomestili z nekaj kratkimi dremeži in se tako izognili negativnim vplivom neprespane noči.

V raziskavi so moški dve noči prespali v laboratoriju. Prvo noč so spali le dve uri, nato so jim vzeli vzorce urina in sline za meritve in analizo hormonskih sprememb. Naslednjič so prav tako spali dve uri, vendar so tokrat prihodnji dan dvakrat zadremali za pol ure. Spet so jim vzeli vzorce sline in urina.

Raziskovalci so v prvem poskusu ugotovili spremembo hormonov, ki se odzivajo na stres. Zaradi tega lahko pride do povečanega srčnega utripa in krvnega tlaka, prav tako pa jim je opešal imunski sistem. Po drugem poskusu in okrepčilnih dremežih pa so raziskovalci ugotovili, da vseh teh znakov ni bilo, telo je ostalo tako rekoč brez sprememb.

Po mnenju raziskovalcev ugotovitve kažejo, da dremež dobro vpliva na izboljšanje oziroma izničenje negativnih posledic prekratkega spanca. Da bi se vsemu temu izognili, pa se je najbolje v posteljo odpraviti pravočasno in vsako noč spati od sedem do devet ur.