Kljub težavam s preveliko količino novega snega, ki je v zadnjih 24 urah pred tekmo zapadel v severozahodni Sloveniji, tekma v Podkorenu ni bila ogrožena, za kar so poskrbeli organizatorji, ki so trdo garali celo noč. Proga je bila zjutraj nared za veleslalomiste, le start so morali zaradi zagotovitve enakovrednih pogojev za vse tekmovalce prestaviti nekoliko nižje od sprva predvidenega.

Glede na tri zmage na zadnjih treh veleslalomih je bil prvi favorit tekme Alexis Pinturault, ki se ni pustil premagati niti v Podkorenu, kjer je ponovil lansko zmago. Francoz je odlično formo potrdil že na prvi progi, na kateri je bil najhitrejši pred Avstrijcem Philippom Schörghoferjem (+0,34) in Nemcem Felixom Neureutherjem (+0,51), njegov največji konkurent in vodilni tekmovalec v skupnem seštevku svetovnega pokala Marcel Hirscher pa je bil le sedmi (+0,82).

V sončnem Podkorenu je Avstrijec v drugi vožnji na mehkejši progi kljub manjši napaki dosegel izjemen čas in z naskokom prevzel vodstvo ter napovedal, da se še ni odrekel najvišjim mestom. Drug za drugim so nato tekmovalci v cilju zaostajali za Hirscherjem, dokler ga ni za 22 stotink prehitel šele rojak Schörghofer. Na startu je bil le še Pinturault, ki pa je z zanesljivo vožnjo razblinil vse upe na morebitno dvojno avstrijsko zmago na slovenskih tleh. Francoz je na koncu slavil s prednostjo 47 stotink.

(Foto: Reuters)

Kranjec poskrbel za prve točke po letu 2007

Nekaj zadovoljstva je prva tekma na domačem terenu prinesla tudi v slovenski tabor. Žan Kranjec je s 16. mestom (+2,37) namreč prekinil dolgo sušo slovenskih tekmovalcev, ki na domačem prizorišču veleslalomskih točk niso osvojili vse od leta 2007. Kranjec je bil v dobrem položaju za še višjo uvrstitev, saj je bil že po prvem nastopu na 16. mestu, v finalu pa se je znašel nekoliko slabše, a so imeli tudi nekateri tekmovalci za njim težave na progi, tako da je zadržal uvrstitev iz prve vožnje, za denimo 10. mestom pa je zaostal le 21 stotink.

Ostali Slovenci so prvo od treh domačih tekem končali že po prvi vožnji. Mišel Žerak je bil 52. (+3,04), Jakob Špik 55. (+3,13), Žan Grošelj 58. (+3,42), Klemen Kosi je odstopil, Martin Čater pa je bil diskvalificiran.

V Podkorenu bo v soboto še drugi veleslalom (prva vožnja bo ob 9.30, druga ob 12.30), v nedeljo bo na programu še slalom.