Kranjska Gora se je včeraj pokazala v idilični podobi. V noči na četrtek je zapadlo 20 centimetrov snega, v višjih delih celo do pol metra. Prekrasna kulisa za obiskovalce in turiste. Manj za delavce na progi v Podkorenu, kjer bodo od danes do nedelje tri tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. Po površini 400-metrske višinske razlike od veleslalomskega starta do cilja so morali delavci ob progi odstraniti tone novozapadlega snega in se prebiti do 30-centimetrskega snežnega betona. Ta je bil kot podlaga za najboljše smučarske mojstre sveta pripravljen že prej. »Čaka nas garanje! Vsak izmed nas bo dal iz sebe vso moč,« je povedal Srečko Medven, generalni sekretar 55. pokala Vitranc.

Bergant ni pogreval mlačne juhe

Vremenske napovedi so v teh dneh v Zgornjesavski dolini, po kateri teče Sava Dolinka, nehvaležne. Kaže, da naj bi bil najlepši tekmovalni dan danes, ko bo ob 10. uri v Podkorenu na sporedu odpadli veleslalom iz Garmisch-Partenkirchna. »Kako se bomo lotili proge do nedelje? Počakajmo najprej današnji dan. Ko ga bomo izpeljali, bomo spet zavihali rokave ter se lotili priprave sobotne tekme. Nato še nedeljske, ki se nam zdi za zdaj zelo daleč,« nam je odgovoril Medven. Konec tedna naj bi bil deževen. Če si organizatorji in vsa smučarska Slovenija česa ne želijo, je, da bi padale kaplje, ki so mešanica snega in dežja. Moči, da bi imeli tekmovalci na smučarskih očalih brisalce, ki bi jim omogočali boljšo vidljivost, nima nihče na tem svetu. Vsaj za zdaj.

Slovenska reprezentanca bo imela lepotno napako. V njej ne bo prvega moža zime Boštjana Klineta. Mariborčan je včeraj na Gorenjskem treniral na poligonu pod sedežnico, kot rad poudari glavni slovenski trener v tehničnih disciplinah Klemen Bergant, in ne na tekmovalnem poligonu. Precej papirja je bilo v zadnjih dneh natiskanega na vročo temo treninga slovenske reprezentance v Kranjski Gori. Bergant je včeraj odgovoril, da ne misli pogrevati mlačne juhe, da pa se njegova statistika treningov v Kranjski Gori razlikuje od tiste, ki jo je prejšnji teden predstavil Srečko Medven. Kline se bo raje stran od kamer, mikrofonov in diktafonov pripravljal na zadnja hitra konca tedna na Norveškem in v Švici.

Za Kranjca tekma kot vsaka druga

V slovenskem taboru imajo v letošnjem letu v podobi Žana Kranjca nekaj več razlogov za optimizem kot pretekla leta, ko v veleslalomu že devet sezon niso osvojili niti ene točke svetovnega pokala. »Vsekakor je domača tekma nekaj posebnega, a jo bom skušal jemati enako kot vsako drugo. Imam visoke cilje. Naredil bom vse, da se uvrstim na finale svetovnega pokala v St. Moritz. Če mi ne bo uspelo, ne bo konec sveta,« pravi prvi mož slovenske reprezentance konca tedna Žan Kranjec. »Rezultati v sezoni jasno kažejo, kdo je v njej kaj dosegel in kdo ima lahko višja pričakovanja. To sta predvsem Žan Kranjec v veleslalomu in Matic Skube v slalomu. Ker bomo imeli visoke startne številke, si želimo, da bodo organizatorji kos zahtevni nalogi in pripravili progo, ki bo vsem omogočala enakovredne pogoje,« pravi Klemen Bergant.

Slovenska reprezentanca za 55. pokal Vitranc bo imela naslednjo podobo: Žan Kranjec, Klemen Kosi, Jakob Špik in Žan Grošelj bodo šli na start na vseh treh tekmah, Martin Čater in Mišel Žerak bosta tekmovala danes in jutri, Matic Skube in Miha Kürner, lani dobitnika slalomskih točk na domači tekmi, pa bosta pokazala svoje znanje le v nedeljo.