Zimske razmere so poskrbele, da je za najboljše veleslalomiste sveta pred vrati vrhunec sezone. V naslednjih osmih dneh se bodo namreč pomerili kar na štirih preizkušnjah. Jutri in v nedeljo bosta v Hinterstoderju, kraju na jugozahodu Gornje Avstrije z 926 prebivalci, dva veleslaloma, prihodnji petek in soboto pa v Kranjski Gori še dva.

Klic na teren pred pripravo na veleslalomske tekme sezone ni bil spodbuden. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je namreč po prihodu iz Japonske tri dni treniral v Hinterstoderju, včeraj pa je zaključil sklop tridnevnih priprav v Reiteralmu na avstrijskem Štajerskem. »Zakaj nismo v Kranjski Gori? Ko smo se vrnili iz Japonske v Evropo, sem prejel elektronsko pismo, v katerem je pisalo, da v času šolskih počitnic ne moremo trenirati na terenu svetovnega pokala v Kranjski Gori. To pomeni, da na domači tekmi ne bomo imeli nobene prednosti domačega terena. V Kranjski Gori smo sicer v tej sezoni trenirali dvakrat, a tedaj so bili pogoji slabi in tudi proga ni bila tekmovalno pripravljena. Nad Kranjsko Goro sem dvignil roke ter iskal trening drugod po Evropi. Navsezadnje sem jaz glavni trener v reprezentanci in se odločam, ali so pogoji za trening dovolj dobri ali ne. Na poligonu pod sedežnico v Kranjski Gori, kjer imamo poligon, pa v tem trenutku ni pravi trening za priprave na bližnje veleslalome. Zanimivo pa je, da smo lahko osem dni pred tekmo v Hinterstoderju v Avstriji trenirali na progi svetovnega pokala, doma pa ne moremo,« je sporočil glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant in poudaril, da se trening na tujem pozna tudi pri proračunu.

Pri Žanu Kranjcu še kar nihanja

»Žan tako na treningih kot tekmah niha v vožnjah. Ni dobro, da se ne zna stabilizirati. Decembrski spodbudni rezultati in drugo mesto na evropskem pokalu mu niso dali preskoka v glavi, da bi začel razmišljati, da sodi drugam kot v boj za uvrstitev v finale,« pravi Bergant. Zaključuje: »Zame sodi Žan Kranjec med najboljših 15 veleslalomistov na svetu. V tej smeri tudi z njim delam. Ne morem pa vplivati na njegovo prepričanje.«

V skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala ima Marcel Hirscher več kot 100 točk prednosti pred tekmeci. Avstrijec ima pred domačo preizkušnjo sijajno popotnico, ki si jo je priboril v torek z zmago na mestnem spektaklu v Stockholmu. Na zadnjem veleslalomu v Naebi na Japonskem sicer ni blestel, a so bile razmere na Daljnem vzhodu precej drugačne od evropskih, na katerih bo prvi favorit za najvišjo uvrstitev. Na papirju naj bi ga najbolj ogrozil izjemen francoski trojček v postavi Victor Muffat Jeandet, Mathieu Faivre in Alexis Pinturault. Konkurenca je precej bolj izenačena v moški superveleslalomski konkurenci, v kateri ima več kot mesec dni poškodovani Aksel Lund Svindal 120 točk prednosti pred Američanom Andrewom Weibrechtom.

Alpske smučarke v Pirenejih

Žensko prizorišče svetovnega pokala konca tedna ima z moškim podobnost le v številu prebivalcev. Andorski kraj Soldeu jih je na zadnjem popisu štel 1109, torej dobrih 100 več kot Hinterstoder. Prvič in zadnjič je gostil tekme svetovnega pokala v sezoni 2012/13, torej tisti, v kateri je Tina Maze postavila svetovni rekord po zbiru točk. Črnjanka je pustila svoj pečat tudi v Andori, kjer je na veleslalomu za Tesso Worley zaostala za 16 stotink, na slalomu je bila enajsta. Tokrat se bodo smučarke pomerile v superveleslalomu, s katerim se bo največje smučarsko središče v Pirenejih, ki zajema 205 kilometrov smučarskih prog, bohotilo z lepimi posnetki.

Glede na formo slovenskih alpskih smučark bo glavni up v boju za visoko uvrstitev Maruša Ferk. Alpska smučarka z Blejske Dobrave je v zadnjih tednih pokazala dobro formo tako v tehničnih kot hitrih disciplinah. V slalomu je bila v Crans Montani dvanajsta, v smuku v La Thuilu pa 19., hkrati pa je v italijanskih Alpah osvojila tudi superveleslalomske točke svetovnega pokala. Skupek teh uvrstitev bi Maruši Ferk lahko prinesel vrhunsko uvrstitev v alpski kombinaciji, v kateri je bila v tej sezoni že četrta.