Ko je Lindsey Vonn padla na sobotnem superveleslalomu v Soldeuu v Andori in so jo zaradi ponovne poškodbe levega kolena morali s kraja nesreče odpeljati v reševalnih saneh, je večina pomislila, da je sezona zanjo končana. Toda Američanka je vse presenetila, ko se je naslednji dan pojavila na startu kombinacijskega superveleslaloma, ki ga je nato celo odpeljala z najboljšim časom, kombinacijo pa po slabšem slalomskem nastopu končala na 13. mestu. Po včerajšnjih dodatnih preiskavah pa se je vendarle izkazalo, da poškodba kolena ni nedolžna in da bi Vonnova z nadaljnjim smučanjem tvegala še hujšo poškodbo. Zato se je morala sprijazniti s tem, da predčasno zaključi sezono.

»Sprejemam težko odločitev, da zaradi sobotne poškodbe zapuščam svetovni pokal in končam sezono. Ker v skupnem seštevku trenutno vodim, je bila to ena najtežjih odločitev v moji karieri,« je zapisala Vonnova.

Ne ena majhna, temveč tri večje razpoke

Prvi zdravniški pregledi po padcu v soboto so kazali na minimalno razpoko kolenske kosti, zato je Vonnova naslednji dan tvegala z nastopom na kombinaciji. Ko pa je včeraj v Barceloni opravila dodatne preiskave, se je izkazalo, da je kost počena na treh mestih in to v večjem obsegu, kot je sprva kazalo, kar ji ne zagotavlja več varnega smučanja. Če bi se stanje še poslabšalo, bi bilo ogroženo celo nadaljevanje njene kariere, česar ob prihajajočem svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah v naslednjih dveh letih Vonnova ni želela tvegati.

»Sem zelo ponosna na vse, kar mi je uspelo v letošnji sezoni: 9 zmag v svetovnem pokalu, rekord v številu smukaških zmag, rekord v številu stopničk na tekmah v superveleslalomu in osvojitev 20. malega kristalnega globusa, česar pred menoj ni uspelo osvojiti še nobenemu smučarju ali smučarki. Čeprav sem prepričana, da je odločitev pravilna, pa zato ni bila nič lažja. Hvala vsem, ki so me podpirali skozi dobre in slabe čase, ostalim tekmovalcem in tekmovalkam v svetovnem pokalu pa želim čim več sreče. Se vidimo naslednje leto,« je zapis sklenila Vonnova.

Američanka ima v boju za veliki kristalni globus sicer trenutno pred edino resno letošnjo tekmico Laro Gut 28 točk prednosti, kar pa bo ob njeni odsotnosti v prihodnjih tednih Švicarka zelo verjetno brez večjih težav uspela nadoknaditi in osvojiti prvi veliki globus v karieri, Vonnova pa bo ostala pri štirih.