S 67 zmagami svetovnega pokala ste v minuli sezoni postali najuspešnejša alpska smučarka vseh časov. Kaj vas sploh še žene naprej?

Ljubezen do snega in zime. Z alpskim smučanjem se ukvarjam od svojega drugega leta in pol. Vselej sem v svojem poslu neizmerno uživala. Res je sicer, da sem doživela nekaj težkih trenutkov, a je bilo lepih precej več. Moja največja želja je, da še naprej uživam na vsaki tekmi. Ker redno spremljate tekme svetovnega pokala, gotovo veste, da so razgledi, ki jih imamo privilegij opazovati alpski smučarji, nekaj najlepšega na svetu. In teh se nikoli ne naveličaš.

S kolikšnim številom skupnih zmag svetovnega pokala bi bili zadovoljni po koncu sezone 2015/16?

Verjemite mi, da se s to številko res ne obremenjujem. Lahko pa obljubim, da se bom na vsaki tekmi, na kateri bom nastopila, borila za zmago.

Ste po poškodbah, ki ste jih doživeli v zadnjih dveh sezonah, in odsotnosti s tekmovanj izgubili kaj samozavesti?

Poškodbe mi ne povzročajo psiholoških težav. Lahko rečem, da me kot osebo kvečjemu krepijo. Zase lahko rečem, da sem še močnejša kot lani. Vsak dan trdno garam, da ohranim fizično pripravljenost. Letos poleti sem denimo preživela deset tednov v telovadnici, kar je moj absolutni rekord. Bolj sem zaskrbljena, če denimo kdaj začutim, da med sezono nisem vrhunsko kondicijsko pripravljena. Najtežja stvar po poškodbi je vrnitev na sneg. A ko dobivaš nazaj občutke, najprej v prostem smučanju, nato, ko napadaš količke, doživiš nekaj res enkratnega.

Boste nastopili v soboto na veleslalomskem uvodu?

To bom sporočila v petek.

Tudi intervju bo objavljen na ta dan, zato nam lahko zaupate.

Potem pa napišite... da se bom odločila v petek. Raje vam povem, da sem zadovoljna z letošnjim veleslalomskim napredkom. Predvsem pa s četrtkovim treningom. Na snegu sem se počutila res izvrstno.

Vam ustreza, da v tej sezoni ne bo velikega tekmovanja?

Na te stvari ne morem vplivati. Takšen urnik se zgodi vsaka štiri leta. Nedvomno bo sezona manj stresna, saj smo tekmovalci na velikih prvenstvih pod velikimi pritiski. Sedaj se bom lahko bolj osredotočena na klasične tekme svetovnega pokala.

Katere tekme pa vam pomenijo največ?

Ne bi jih rada izpostavljala, da ne bi kakšnemu organizatorju delala krivice. Kot veste, pa mi zelo veliko pomeni Lake Louise, kjer bi rada vnovič začela zmagovito pot (doslej je v kanadskem središču zmagala 15-krat, op. p.).

Po poškodbi Anne Fenninger ste postali prva favoritka za osvojitev velikega kristalnega globusa. Se zavedate odgovornosti?

Seveda, od tega dejstva ne bežim. Glede na to, da sem bila že večkrat (štirikrat, op. p.) skupna zmagovalka svetovnega pokala, imam izkušnje, ki mi bodo gotovo pomagale. Dejstvo pa je, da mi bo veliko lažje, ker ne bosta tekmovali Tina in Anna, a bom imela kljub temu hudo konkurenco. Žal mi je za njiju, saj bi bilo za žensko alpsko smučanje precej boljše, če bi obe še tekmovali. Rivalstva so namreč tista, ki vlečejo tekmovalce in gledalce naprej.

Kakšna tekmica je bila Tina Maze?

Izjemna. Bila je neverjetna, kako je bila vselej najboljša na tekmi. Odlično se je znašla v najtežjih situacijah. Bila je prava borka. Tekmice smo se spraševale, kako ji uspe tekmovati tako dobro, če pa tekmuje v vseh disciplinah. Spraševale smo se, kako je možno, da ne kaže nobenih znakov utrujenosti. S Tino je bilo zanimivo tekmovati. Želim si, da bi se vrnila na tekme in da bi se pomerili še večkrat.

Katere bodo vaše največje tekmice v boju za skupno zmago svetovnega pokala?

Največja bo po mojem mnenju Mikaela Shiffrin. Izjemno napreduje, trdo trenira in je zelo hitra. Izpostavila bi še Laro Gut in Viktorio Rebensburg.

Kaj je poleg izkušenj, ki ste jih omenili, vaša največja prednost pred omenjeno trojico?

Težko vam odgovorim, a imam svoj izračun. Najpomembnejše v sezoni bodo zmage. Sto točk prinaša zelo veliko na lestvici. Zame bo tudi zelo pomembno, koliko točk bom zbrala na veleslalomih.

Boste tekmovali v vseh disciplinah?

Vseh z izjemo slaloma. Tudi na kombinacijah (v tej sezoni so na koledarju kar tri, op. p.). Sicer pa na vseh veleslalomih, superveleslalomih in smukih.

Torej boste jutri vendarle na startu.

Sem vam rekla, da se bom odločila v petek. (smeh) Po treningu. Pripravljena bom startati, če bom verjela, da sem se sposobna uvrstiti med najboljšo deseterico, morda peterico. Vem pa, da so nekatere alpske smučarke v veleslalomu trenutno hitrejše.

Katere?

Izpostavila bi Mikaelo. Že lani je bila v Söldnu najhitrejša in je pokazala, da se na zahtevnem ledeniku odlično počuti.