Dovod moči, merjen v vatih (W), pove več o količini porabljene elektrike kot o učinkovitosti čiščenja. Razmišljanje o tem, da bo večji dovod moči prispeval h boljšemu čiščenju, je kot ocenjevanje hitrosti avta po porabi goriva.

Kako se pobira prah?

Učinkovito pobiranje prahu je odvisno od ustvarjanje zadostne moči sesanja - optimalne kombinacije vakuuma (praznega prostora, iz katerega je odstranjen zrak) in pretoka zraka z visoko hitrostjo zraka okoli delcev, ki jih je treba posesati. Učinkovit motor je osnova za ustvarjanje visokega pretoka zraka in močnega vakuuma.

Pretok zraka ustvari razlike v pritisku – zrak se premika od območja z visokim pritiskom do območja z nizkim. Ventilator ustvari območje z nizkim pritiskom spredaj, zrak pa potisne prah skozi sesalnik. Enostavno povedano, pritisk in pretok zraka ustvarita hitrost zraka, ki zrahlja in dvigne delce prahu s tal. Sesalnik sam ne pobira prahu, saj potrebuje hitrost zraka, da premakne delce.

Sestavni deli sesalnika

Za boljše razumevanje, kako deluje sesalnika, si oglejmo sestavne dele. Učinkovitost sesalnika je odvisna od vseh njegovih delov.

Krtača: Krtača je najbolj kompleksen del sesalnika, zato gre veliko truda gre v učinkovito izdelavo. Vse to zaradi tega, ker je učinkovito pobiranje prahu odvisno od krtače.

Cevi: Obe cevi (teleskopska, trda cev in gumijasta, mehka cev) igrata ključno vlogo pri učinkovitosti in ergonomiji sesalnika. Pri sesanju si želimo najmanjše možne izgube pritiska skozi sistem. Zato morata biti obe cevi aerodinamično oblikovani, da se zmanjša izguba pritiska. Konec koncev, prah potuje skozi cev s hitrostjo 180 kilometrov na uro.

Ločitveni/filtrirni sistem: Tukaj se delci prahu ločijo od zraka. To se lahko doseže skozi filtracijo, kot sta recimo vrečka in filter, ali skozi ciklonsko ločitev. Slednja je pogosta v sesalnikih brez vrečke in loči prašne delce od zraka tako, da vrti zrak v ciklonu, zaradi česar prisili zrak proti steni ciklona. Ko se zrak hitro obrača na dnu ciklona, se prašni delci potisnejo v posodo za prah.

Motor in ventilator: Ta dva dela sta srce sesalnika. Vakuum, ki ga lahko ustvarita motor in ventilator sesalnika, sta dovolj močna, da bi dvignila avto. Kombinacija visokega pretoka zraka in močnega vakuuma ustvari dobro sesalno moč, ki omogoči optimalno hitrost zraka skozi sistem, da zrahlja, prestavi in loči prah.

Dober sesalnik je torej tisti, ki ima zmogljiv motor, zatesnjen celotni sistem, krtačo, ki ustvari ravno pravo hitrost zraka okoli prašnih delcev, aerodinamično oblikovane cevi z najmanjšo možno izgubo pritiska. Tu pa je še ločitveni/filtrirni sistem, ki lahko odstrani prah iz zraka s kar se da majhno izgubo pritiska.

Pozor na energijsko oznako!

Pri nakupu bodite pozorni tudi na energijsko oznako sesalnika. Kljub imenu ta ne prikazuje zgolj porabe energije. Na oznaki so na voljo tudi standardizirane informacije o parametrih delovanja sesalnikov, kar omogoča primerjavo med različnimi modeli in pametno izbiro. Poleg razreda energijske učinkovitosti oznaka prikazuje tudi učinkovitost čiščenja, čistočo izpušnega zraka, količino hrupa in porabo energije. Če upoštevate le oceno energijske učinkovitosti, pri tem pa se ne zmenite za druge dejavnike delovanja, boste morda kupili ekonomičen sesalnik, ki pa ni učinkovit.

Sesalnik ni kot hladilnik, ki deluje ves čas, ali pomivalni stroj, ki ga pogosto uporabljamo. Je naprava, ki jo uporabljamo enkrat tedensko in od katere pričakujemo delovanje, ki omogoča res učinkovito čiščenje tal in zraka. Sesalnik mora biti dobro ocenjen tudi na testiranjih. Electroluxov sesalnik UltraOne Quattro je bil na testu Zveze potrošnikov Slovenije septembra lani ocenjen kot najboljši sesalnik na testu sesalnikov, ki so na voljo v Sloveniji, poleg tega pa je ocenjen z oceno AAAA na energijski oznaki.

Vir: www.bigbang.si