Prah je neizogiben in večen. Ljubi vaš dom in si nadvse želi ostati v njem. Če ste vi v njem ali ne, prah zagotovo bo, saj se nabira zelo hitro. V šestsobnem stanovanju se denimo v letu dni nabere kar 18 kilogramov prahu. Samice pršic, ki obožujejo človeško kožo, pa vsake tri tedne znesejo od 20 do 50 jajčec. Zato je sprotno odstranjevanje prahu tako zelo pomembno. Se vam je kar malce zavrtelo v glavi ob ravno prebranih podatkih? Ukrepajte!

Kako omejiti prah in prašne delce

Ste prepričani, da zares potrebujete vse stvari, ki jih imate? Več navlake imate, več prahu se bo na njej nabralo. Knjige, oblačila in plišaste igračke so idealna mesta za nabiranje prahu. Ravno tako posterji, ki jih otroci tako zelo radi lepijo na stene. Zato še enkrat poglejte po prostoru in iz njega odstranite vse odvečne predmete.

Asketsko opremljena spalnica

Pozornost namenite predvsem spalnici, saj v njej v povprečju preživite tretjino svojega življenja. Spalnica naj bo čim bolj asketsko opremljena - brez preprog, s čim manj pohištva in samo s sezonskimi oblačili v omari. Če želite alergenom še tesneje zapreti vrata v dom, vzmetnice, odeje in blazine oblecite v protialergijske prevleke. Stene prepleskajte s pralnimi barvami. Preproge sesajte s sesalniki s HEPA-filtrom, ki preprečuje mikroskopsko majhnim prašnim delcem, da bi se ponovno vrnili v prostor.

Redno čiščenje – tudi težko dostopnih mest

Prah redno brišite s krpo iz mikrovlaken. Dom namesto z ventilatorji, ki samo mešajo zrak (in s tem prašne delce), raje hladite s klimatsko napravo. Ne pozabite zamenjati ali očistiti filtra. Še posebej problematična so težko dostopna mesta, na primer pod težko omaro ali zakonsko posteljo, ki jih zelo redko – če sploh – premaknemo. A kljub naštetemu nikar ne vrzite puške v koruzo. Če namreč prahu ne boste brisali, bo le še huje, pa še zbolite lahko. Zavedajte pa se, da bo prah vedno (veliko prehitro) našel pot nazaj.