Analiza je bila opravljena na Švedski univerzi kmetijskih znanosti z elementarnim detektorjem, ki v prahu zazna neorganske delce. Raziskava delcev in oprema sta običajno usmerjeni na merjenje količine in velikosti delcev. Namesto takšne količinske usmerjenosti je bila ta raziskava usmerjena na kakovost – kaj dejansko tvori delce.

Več kot pol delcev iz zunanjih virov

Rezultati so pokazali, da zunanje okolje vpliva na notranje – 58 odstotkov odkritih delcev je iz zunanjih virov. Onesnaženje iz prometa se razkrije prek sledi od maziv za avtomobilske motorje, izpušnih ostankov ter železovega in cinkovega oksida, ki nastaneta pri zaviranju avtomobila. Splošni zaključek je, da je notranje okolje odvisno od konteksta, neposredne okolice in dejavnikov, kot so bližina ceste in krajevne podnebne razmere.

Na notranje okolje vplivamo sami

Najpomembnejša ugotovitev pa je morda ta, da na notranje okolje zelo vplivate … vi. Navade, preference, dejavnosti in osebno imetje določajo notranjost vrečke za prah. Če imate psa, so prisotne sledi iztrebkov. Če igrate tenis, so prisotne sledi trave ali peska. Raven čistoče je enaka količini delcev zeolita iz praška. Z drugimi besedami: vrečka za prah pove resnico o vas in vašem življenjskem slogu.

Nalogo je opravil Electroluxov UltraOne

Nova generacija Electroluxovega vrhunskega modela, UltraOne, je bila pravo orodje za to nalogo. Ta izredno učinkovit sesalnik ima v celoti zaprt sistem – od sesalnega nastavka do odvoda zraka. Zaradi številnih novih patentov in dobro uravnotežene kombinacije sesalne moči, pretoka zraka in sesanja UltraOne pri sesanju prestreže 99,999 odstotka vseh delcev.

Vir: www.electrolux.si