Prodajalci cigaret bodo morali za licence v prihodnje plačati 200 evrov na leto, kar bo zdravstvu prineslo okoli 1,3 milijona evrov za preventivo. Na ministrstvu za zdravje pa se s finančnim resorjem dogovarjajo tudi o tobačnem centu, ki bi ga prav tako namenili za preprečevanje kajenja med mladimi. Okoli pol evra od vsake škatlice cigaret bi tako namesto v državni proračun, kot velja za sedanje trošarine, usmerili v poseben sklad. Natančnega zneska tobačnega centa sicer še niso dorekli.

Da mladi ne bi začeli kaditi

Z okrepljeno preventivo želijo doseči zlasti mlade, ki še niso začeli kaditi, je spomnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Obetajo se tudi dodatne možnosti pomoči za kadilce. Predlog nove tobačne zakonodaje, ki bo v javni obravnavi od prihodnjega tedna, prinaša tudi enotne embalaže cigaret, ki glede na avstralske izkušnje zmanjšajo privlačnost blagovnih znamk, v zadnjem času pa jih uvajajo tudi evropske države, na primer Francija.

V trgovinah in trafikah cigarete ne bodo več razpostavljene v vidnem polju kupcev, obeta pa se tudi dosledna prepoved oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov. Cigaretam bo odklenkalo tudi v novih medijskih vsebinah, na primer resničnostnih šovih. Ob serijskem kršenju zakonodaje, ki je pri oglaševanju danes prej pravilo kot izjema (tržna inšpekcija je lani naložila za slab milijon evrov glob), bodo lahko prodajalcem cigaret odvzeli licence. Zvišujejo se tudi globe: če so prej za pravno osebo znašale od 2000 do 33.000 evrov, inšpektorji pa so celo vztrajnim kršiteljem nalagali najnižje zneske, bodo po novem dvakrat tolikšne (njihov razpon bo od 4000 do 66.000 evrov). Nova zakonodaja bo ob tem dodatno ščitila otroke, saj kajenje v avtu v njihovi prisotnosti ne bo več dovoljeno.

Nekatere spremembe pa Slovenija uvaja tudi na račun evropskih zahtev. Večji del cigaretnih škatlic bodo po novem tako prekrivale fotografije posledic kajenja, elektronskih cigaret pa ne bo več mogoče kaditi v lokalih. Prepovedano pa bo tudi dodajanje značilnih arom, kot je mentol, v cigarete, pa tudi vitaminov, zelišč in kofeina.

Kako do vnovičnega preobrata?

V Sloveniji kadi približno četrtina odraslih. Po uvedbi zakonodaje, ki je leta 2007 v ministrskem mandatu Andreja Bručana prepovedala kajenje v zaprtih prostorih lokalov in na delovnih mestih, je zanimanje za odvajanje močno naraslo. Delež kadilcev je upadel na manj kot četrtino, a se je v zadnjih letih dvigoval. Na ministrstvu upajo, da bo novi paket ukrepov znova prinesel preobrat. Sicer pa tudi dosedanja zakonodaja še učinkuje, je spomnila Vesna Kerstin Petrič, ki vodi sektor za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog. Ne le da so nekadilci in kadilci bistveno manj izpostavljeni dimu, kadilci pokadijo manj kot pred leti.

Katere ukrepe javnost najbolj podpira?

MZ, raziskava o ukrepih na področju tobaka in alkohola (2014), n = 1007 nad 18 let

PODATKI

87,7 %

77,9 %

73,4 %

91,4 %

79,7 %

slike

škodljivih

posledic

kajenja

na embalaži

boljši nadzor

z uvedbo

licenc za

prodajalce

cigaret

prepoved

kajenja

ob otroku

v avtu

uporaba dela

trošarin

za preprečevanje

kajenja in

zdravljenje

višje kazni

za kršitve