Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto zaradi posledic kajenja umre več kot šest milijonov ljudi. A razčistimo nekaj: kaj pri kadilcih povzroča pljučnega raka? Nikotin ali katran in druge rakotvorne snovi, ki nastajajo ob kajenju tobačnih izdelkov?

V tobačnem dimu je več 7000 različnih snovi in vse seveda še niso raziskane. Prav tako niso raziskani vsi mehanizmi delovanja. Med 7000 snovmi pa je vsaj 60 takih, za katere lahko trdimo, da so rakotvorne oziroma zelo verjetno rakotvorne. Glavni igralci na področju kajenja so nikotin, ki je pomemben zaradi svoje zasvojljivosti, različne rakotvorne, dražilne in strupene snovi ter ogljikov monoksid, ki nastane pri gorenju tobaka.

Južnoafriški javnozdravstveni strokovnjak in protikadilski aktivist Derek Yach, ki je pred leti v Svetovni zdravstveni organizaciji vodil razvoj okvirne konvencije za nadzor nad tobakom, pravi, da dlje ko bo krovna zdravstvena organizacija odlašala z javnim priznanjem dejstva, da škode ne dela nikotin, ampak katran, bolj bodo kadilci vztrajali pri tobaku in zaradi tega umirali.

Nikotin ima zelo pomembno vlogo pri zasvajanju in tudi manjšo vlogo pri mehanizmih nastanka določenih bolezni, ki jih kajenje povzroča. Zaradi zasvojenosti posameznik nadaljuje kajenje in tako pride do škodljivih učinkov. Dejstvo je, da nikotin – ne glede na to, ali prihaja iz e-cigarete ali iz tobačnega izdelka – zasvoji.

Zakaj ste na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tako zadržani do e-cigaret?

Raziskave, ki so preiskovale posamezne tekočine, so pokazale, da te tekočine vsebujejo tudi rakotvorne dražilne in strupene snovi. Res pa je, da na svetu obstaja zelo veliko število blagovnih znamk e-cigaret in da so e-cigarete in tekočine za njihovo polnjenje narejene na zelo različne načine, kar pomembno vpliva tudi na njihove lastnosti – na njihovo vsebnost, kakovost in varnost. Na trg, ki ni reguliran in se zelo hitro razvija, prihajajo novi in novi izdelki, tako da jih raziskave včasih ne zmorejo dohajati. Glede na to, da ni sistematičnega pregleda nad temi izdelki, tudi ni možno dajati splošnih in trdnih zaključkov. Ne moremo pa reči, da so e-cigarete zdravju neškodljive. Za zelo podrobno oceno tveganja za zdravje, bo treba opraviti še kar nekaj raziskav.

Če so e-cigarete med seboj zelo različne in posledično različno škodljive, zakaj torej nova tobačna direktiva meče vse e-cigarete v isti koš?

Zaradi previdnostnega principa, saj sistematičnega pregleda nad temi izdelki, kot rečeno, ni. Neke skupne značilnosti pa vsi ti izdelki kljub strokovnim argumentom za in proti vendarle imajo – so zdravju škodljivi.

Katere so sporne sestavine v e-tekočinah?

Sporne sestavine so nikotin, vlažilci, arome. V tekočinah e-cigaret in aerosolu (izdihani pari, op. p.) pa so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi. Če primerjamo vsebnost teh snovi v aerosolu in tobačnem dimu, večina raziskav resda potrjuje, da je njihov nivo manjši v e-cigaretah. Kar pomeni, da je tudi raven tveganja za zdravje pri e-cigaretah nižja. A dolgoročne varnosti e-cigaret še ne poznamo.

Problematizirate vlažilca propilen glikol in glicerol ter arome, ki se jih med drugim na veliko uporablja v farmacevtski, prehranski in kozmetični industriji.

V primerih, ki jih omenjate, gre za zaužitje teh dveh vlažilcev ali morda njuno nanašanje na kožo. Ne gre pa za vdihavanje. Dolgoročnega učinka pri vdihavanju propilen glikola in glicerola ne poznamo.

Kako lahko potem v lekarnah kot farmacevtski proizvod prodajajo nikotinske inhalatorje nicorette, ki prav tako vsebujejo propilen glikol, glicerol, arome in še cel kup drugih kemijskih snovi, ki jih večina tekočin za e-cigarete ne vsebuje?

Pri nas tega inhalatorja ni na trgu.

Je pa drugod po Evropi.

Da bi lahko odgovorila na vprašanje, bi morala pogledati raziskave. Izdelki, ki so registrirani za pomoč pri opuščanju kajenja, premorejo dovolj dokazov, da so varni in učinkoviti za uporabo. Pri e-cigaretah pa je dokazov absolutno premalo.

Menite torej, da so nikotinski obliži, žvečilke in inhalatorji boljši pripomočki za opustitev kajenja od e-cigaret?

To so preizkušeni, dokazano varni in učinkoviti izdelki za opuščanje kajenja, kar za e-cigareto ne moremo trditi, ker zanjo še ni na voljo dovolj dokazov.

Resno mislite, da se kadilci ne morejo odvaditi cigaret samo zaradi zasvojenosti z nikotinom?

Po dosedanjih podatkih je nikotin tisti, ki zasvaja. Morda so še nekatere druge snovi, a za zdaj ni znano, da bi imela še katera od njih takšno moč, kot jo ima nikotin.

Predpostavljam, da nikoli niste kadili. Kot nekdanji dolgoletni in strastni kadilec vam zagotavljam, da je obred kajenja za kadilca vsaj tako pomemben kot vnos nikotina.

To vam verjamem in to kažejo tudi raziskave. Obrednost, ki jo ponuja e-cigareta, je pri tem izdelku zelo pomembna. Toda v tem tiči tudi problem: ena od novejših raziskav je pokazala, da lahko e-cigareta zaradi ohranitve obrednosti tudi otežuje opustitev kajenja.

Ga pa nadomešča. Mar ni bolje, da tisti, ki so že zasvojeni, kadijo e-cigarete, ki so, kot ste dejali, manj škodljive od tobačnih?

Tako govorijo zagovorniki zmanjševanja škode med kadilci, a dolgoročne varnosti e-cigaret še ne poznamo. Če gledamo samo s tega gledišča in če bi bile e-cigarete preizkušene in res varne, potem bi to imelo smisel. Žal pa se danes ta izdelek prodaja kot potrošniški izdelek, kar pomeni, da ga lahko kupi vsakdo, kjer koli in kadar koli. Torej ga lahko kupijo tudi otroci in mladoletniki. Obstajajo raziskave, ki kažejo, da je lahko e-cigareta potencialno problematična tudi zato, ker mladi, ki ne bi nikoli kadili, zaradi atraktivnosti posegajo po e-cigaretah, kasneje pa prehajajo na tobačne izdelke. Zato je prepoved prodaje mladoletnim pomemben ukrep, ki so ga že uvedle ali ga načrtujejo številne države.

Novo tobačno direktivo morajo članice EU v svoje zakonodaje vključiti do prihodnje pomladi. Pri nas naj bi večina omejitev, ki trenutno veljajo za tobačne cigarete, poslej veljala tudi za elektronsko različico – tudi njihova uporaba v zaprtih javnih in delovnih prostorih. Zakaj, če pa ni neizpodbitnih dokazov, da izdihana para pri e-cigaretah ogroža ljudi v okolici?

Ker prav tako ni dokazov, da aerosol e-cigaret ni škodljiv za zdravje izpostavljenih. V okoliški zrak prehajajo škodljive snovi iz aerosola, zato so številne države že uvedle ali načrtujejo tako prepoved. Pa še nekaj je: eden od argumentov stroke, ki zagovarja strožjo regulacijo e-cigaret, je tudi, da e-cigareta simulira akt kajenja in s tem sporoča, da je kajenje nekaj normalnega.