Porova pita z rižem

Potrebujemo: 250 g listov vlečenega testa oziroma koric, 450 g pora, polovico ekološko pridelane (zaradi lupine) limone, 150 g okroglozrnatega riža, 6 jajc, 100 g parmezana, 1,5 dl oljčnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, šopek bazilike. Za premaz še 0,5 dl mineralne vode in 0,5 dl oljčnega olja.

Priprava: Por temeljito očistimo in drobno sesekljamo. Limonovo lupino drobno naribamo, sok pa ožamemo. Parmezan drobno naribamo. Baziliko skupaj s ščepom soli drobno sesekljamo. V skledi razmešamo sesekljan por, jajca, surov riž (izberemo takšnega, ki se ne kuha predolgo), olje, nariban sir, limonov sok in naribano lupino, sol, poper in sesekljano baziliko ter pustimo stati štiri ure. Nato pečico segrejemo na 180 °C. Nižji okrogel pekač s premerom 24 centimetrov namažemo z oljem in vanj zlagamo liste vlečenega testa (dva prihranimo) tako, da visijo čez rob pekača; vsako plast premažemo z delom mineralne vode in olja. Na testo nadevamo porovo mešanico, ki jo prekrijemo s testom, ki visi čez robove pekača. Prekrivamo po vrsti, tako kot smo nalagali testo, vsak pregib pa premažemo z malo mineralne vode in olja. Na vrh damo nekoliko pomečkana prihranjena lista testa, vse skupaj pa poškropimo s preostalo mineralno vodo in oljem. Pekač za slabo uro postavimo v segreto pečico. Postrežemo z jogurtom ali listnato solato. Tako pripravljena pita tekne tudi hladna.