Ingver je sploh baje ena najstarejših začimb na svetu in kitajski filozof Konfucij (rojen leta 551 pred našim štetjem) ga je tako zaradi okusa kot blagodejnih lastnosti silno cenil in zahteval z njim začinjeno domala vsako jed. Stare Rimljanke so ga uporabljale v lepotne namene, kot negovalno kozmetiko, v srednjem veku pa je postal v Evropi izredno priljubljena začimba. Celo tako zelo, da so takratni mračni moralisti jeli zatrjevati, da vino, poper, cimet in ingver »kvarijo kri mladim dekletom«, naštete dobrote so namreč povezovali z žal zatirano prešerno razposajenostjo brhkih mladenk. Kljub škodljivim natolcevanjem pa je ingver poleg vse Evrope, Velike Britanije in precej pozneje Severne Amerike postal izredno priljubljen še v Skandinaviji. V britanskem svetu predvsem kot sestavina za osvežilno pijačo, ki ji pravijo ingverjevo pivo in jo pripravljajo iz sveže naribane korenine ingverja, limonovega soka, sladkorja, pivskega kvasa in vode. Vse skupaj dobro premešajo in pustijo v dobro zaprtih steklenicah dva dni na toplem, da zavre in pridobi mehurčke. Dobro ohlajen napitek srebajo zlasti otroci. Pozimi pa je odličen ingverjev čaj, s katerim se pogrejemo in hkrati zaščitimo pred prehladom. Njegova priprava je povsem enostavna, svežo korenino očistimo in olupimo ter je naribamo za tri žlice. Naribano nemudoma stresemo v liter kropa in nato počasi kuhamo še deset minut. Odstavimo in ko se nekoliko ohladi, začinimo z limono ter spijemo. Ko se povsem ohladi, lahko ingverjevemu čaju dodamo med, tako bo nastal čudovit napitek. Pri nas z ingverjem pripravljamo predvsem sladko pecivo, čokoladne torte in piškote. Sladke jedi pa še zdaleč niso edine, ki jih lahko začinimo s to korenino. Kitajska, japonska, tajska, indijska in kar je še vzhodnjaških kuhinj ingver s pridom uporabijo pri glavnih mesnih in zelenjavnih jedeh, raznih karijih in omakah ter pri pečenem mesu. Radi ga imajo celo Italijani, ki z njim v določenih primerih nadomestijo poper oziroma čili. Ingver je namreč zlasti surov precej pekoč. Zares zanimiv je recept za okusno omako za špagete z ingverjem. Pripravimo jo tako, da v skodelici zmešamo deciliter hladno stisnjenega oljčnega olja, sveže zmlet poper, štiri strte stroke česna ter kos sveže sesekljane korenine ingverja in sesekljano vejico peteršilja. Temu dodamo dve ali tri žlice vroče vode, v kateri smo skuhali špagete, dobro premešamo in s tem zabelimo kuhane špagete. Danes so znane in znanstveno potrjene njegove številne zdravilne lastnosti, tako je med drugim znan kot učinkovito zdravilo proti gripi in prehladu, preprečuje vnetja, znižuje temperaturo, blaži kašelj in znižuje holesterol, ker pospešuje prekrvavitev v možganih, pa je odličen za spomin in poleg sorodnice kurkume najučinkovitejše naravno sredstvo proti alzheimerjevi bolezni. Za preventivo proti prehladu ga nekaj naribamo v lonček medu, premešamo, shranimo v hladilniku in vsak dan pojemo eno žličko. Če nam bo kaj ingverjeve korenine ostalo in bo razvila zelene poganjke, jo lahko zakopljemo v zemljo v lončku in pognala bo prav lepa okenska cvetica!

Piščanec z ingverjem in rumom

Potrebujemo: 500 g piščančjega fileja, 1 čebulo, 3 korenčke, 1 rdečo in 1 rumeno papriko, ekstra deviško oljčno olje, malo sojine omake, 1 dl ruma, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 3 stroke česna, majhno korenino ingverja, malo zdrobljenega timijana, skodelico (količina po željah in potrebah) dolgozrnatega riža, dobro se obnese basmati.

Priprava: Papriko razpolovimo, očistimo in narežemo na rezance, korenček očistimo in narežemo na paličice, ingver pa olupimo in narežemo na tanke rezance. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Meso operemo, osušimo, očistimo in drobno narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na tanka kolesca. Riž skuhamo po navodilih na embalaži in ga pustimo na toplem, morebitno odvečno vodo takoj odlijemo. V veliki ponvi ali voku segrejemo malo oljčnega olja in na njem svetlo prepražimo narezano meso. Dodamo sesekljan česen in narezan ingver. Med mešanjem pražimo in zalijemo z rumom. Če se ta slučajno vname, brez panike (če se ne vname, ga lahko k temu spodbudimo z vžigalnikom). Morebitni požarčič v ponvi enostavno pogasimo tako, da jo pokrijemo s pokrovko. Gašenje z rumom bi bilo nesmiselno, z vodo pa bi specialiteto pokvarili. Dodamo narezano zelenjavo, sol, poper in timijan. Pri visoki temperaturi med mešanjem ali potresanjem posode pražimo od pet do deset minut. Prilijemo nekaj žlic sojine omake, premešamo in odstavimo. Na segrete krožnike nadevamo kupčke riža, iz njih pa oblikujemo gnezda, ki jih napolnimo s pripravljeno mesno jedjo.