Ni večje žalosti kot industrijsko pripravljeni krofi, zato si priskrbite marelično marmelado, moko, sladkor in druge potrebščine ter zavihajte rokave. Če se bojite neuspeha z obroči okoli krofov, se lahko dobro zavarujete s pripravo enostavnejših flancatov ali mišk. Resda v tej rubriki neradi nagovarjamo k holesterolnim in silno kaloričnim jedem, ampak že stoletja menda velja sila preprosto pravilo, da mora biti pust pač masten okoli ust, saj nam sicer preti celoletna lakota. Poleg tega neustrašni kurenti ne bi mogli cele dneve tako divje skakati, če bi mulili samo zelenjavo in poleg ne bi spili ničesar krepkega. Udeleženci karnevalov, pa naj bodo nastopajoči ali le gledalci, se pač morajo podkrepiti. Tega ne vedo le na Ptuju in v drugih tipično karnevalskih krajih, denimo v Ribnici, kjer mimoidočim na sprevodu delijo na svinjski masti pečena jajca na oko, da vseh klobas, krofov in drugega sploh ne omenjamo. Navsezadnje beseda karneval pomeni »pustiti meso« (carne vale), enakega pomena je tudi naš pust ali mesopust, kakor so mu pravili nekoč, ko je meso veljalo za najdragocenejše živilo. Torej se je na pustne dni še jedlo meso, po njem pa je sledil post, zato si je bilo treba po stari šegi »narediti nekoliko zaloge«. Ampak šalo na stran, kuhanje je kljub pustnim burkam resna zadeva! Če ne drugega, se bodo številni ljubitelji tradicije lotili priprave krofov, flancatov in podobnega. Vsak izkušen gospodinjec (gospodinja pa še zlasti) ima svoj najboljši recept za najlepše obroče okoli najmanj votlih krofov. Vseeno pa velja spomniti na zanesljivo in preverjeno ljudsko modrost, naj bodo okna in vrata dobro zaprta, naj bo enako vroče, pa bodo krofi imeli obroče! Morda še namig za drznejše – ste kdaj poskusili krofe z marmelado nadevati, še preden ste jih položili v vroče olje? Nekoč so se pojavile resda nepreverjene govorice, da to tehniko menda uporabljajo na Trojanah, v najbolj krofovskem kraju na sončni strani Alp, da aroma vroče marelične marmelade obogati celoten krof… En kolobar testa, žlička marmelade, pokrijemo z drugim kolobarjem testa, dobro zatisnemo in pustimo vzhajati. Le paziti moramo, da marmelade ni preveč, saj njena teža krofe bolj potopi v olje, kar pomeni manjše obroče. Za morebitne neuspehe zato ne odgovarjamo. Morda vam pride prav kateri od obeh receptov, ki sta po trditvah tistih, ki sta ju prispevala, oba po vrsti najboljša na svetu.

Marmeladni krofi

Potrebujemo: 1 kg moke, 150 g sladkorja, 8 jajc, 2,5 dl kisle smetane, 1 dl mleka, 50 g kvasa, 0,3 dl ruma, strok vanilje, 1 žlico limonovega soka, 1 ščepec morske soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip, marelično marmelado.

Priprava: Mleko pristavimo in segrejemo do mlačnega, vanj nadrobimo kvas in pustimo vzhajati. Moko presejemo v večjo skledo. Dodamo rum, limonov sok in ščepec soli. V skledici stepemo kislo smetano, jajca in postrgano sredico vanilje. Nastalo kremo postopoma in izmenično s kvasom vlivamo k moki. Med tem neprestano mešamo s kuhalnico, nadaljujemo pa z električnim mešalnikom, da pripravimo rahlo, gladko testo, ki odstopa od posode. Pokrijemo ga s prtom in pustimo vzhajati 45 minut, nato ga predenemo na pomokano delovno površino. Razvaljamo ga približno na dva centimetra debelo, potem pa z ustreznim modelom izrežemo krofe. Zlagamo jih na prt in pustimo vzhajati 15 minut. Vmes jih enkrat obrnemo. Tik pred koncem vzhajanja segrejemo olje na približno 140° C. V njem krofe po obeh straneh zlato rjavo ocvremo. Vroče ali ohlajene s pomočjo ustrezne brizgalke nadevamo z marmelado. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Boljši krhki flancati

Potrebujemo: 500 g moke, 60 g masla, 8 rumenjakov, 40 g (mletega) sladkorja, strok vanilje, 1,2 dl kisle smetane, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko limonovega ali dve žlici pomarančnega soka, 4 žlice belega vina, 2 žlici ruma ali travarice, 2 ščepca morske soli, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip.

Priprava: Moko presejemo na delovno površino in vanjo vmešamo na kosme narezano maslo, kislo smetano, rumenjake, sladkor, belo vino, olivno olje, rum, sol in postrgano sredico vaniljinega stroka. Na hitro zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in za eno uro potisnemo v hladilnik. Olje za cvrtje segrejemo. Testo z dlanjo nekoliko sploščimo, nato pa razvaljamo na dva milimetra debelo. S kolescem narežemo pravokotnike, kvadrate in trikotnike ter v vsak lik posebej zarežemo po 2 ali 3 podolžne zareze, ki naj bodo 2 do 3 centimetre narazen. Vsak lik poljubno prepletemo ali zavijemo, potem pa po obeh straneh rumeno ocvremo v vročem olju. Ocvrte flancate dobro odcedimo in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.