Joc Pečečnik, ustanovitelj in predsednik skupine Interblock (prej Elektronček), naj bi po neuradnih informacijah prodal svoj 90-odstotni delež v Interblocku. Kupec naj bi bil neimenovani ameriški sklad, ki naj bi že nakazal nekaj sto milijonov dolarjev. Pečečnik zatrjuje, da to ne drži. »Že leta sanjam, da bi družbo prodal za nekaj sto milijonov, in vsak dan se trudim za to. Ko bo kaj konkretnega, vas obvestim,« je pojasnil Pečečnik. Tomaž Žvipelj, ki ima v skupini 10-odstotni delež in je hkrati tudi član uprave, pristojen za poslovanje v Evropi in Afriki, je na naše vprašanje kratko odgovoril: »Ne komentiram.«

Pečečnikova skupina Interblock s sedežem v Mengšu je v lasti njegovega nizozemskega holdinga Elektroncek Group B. V. Ta je hkrati lastnik ameriškega Interblocka. V Sloveniji ima Interblock v lasti grosupeljski hotel in casino Kongo ter mengeško družbo IBZoot, ki se ukvarja s programsko opremo, hkrati je solastnik družbe Elektrina.

Koliko je vreden Interblock

Interblock izdeluje in razvija elektronsko vodene igralne avtomate za igre na srečo, konec leta 2014 je imela družba 118 zaposlenih. Joc Pečečnik se je z 240 milijoni evrov premoženja lani uvrstil na četrto mesto lestvice stotih najbogatejših Slovencev revije Manager – pri 46 letih se je že upokojil. Njegov 90-odstotni lastniški delež v Interblocku so analitiki revije Manager ocenili na 240 milijonov evrov. Pečečnik je lani javno napovedal, da želi Interblock prodati do leta 2018. Sicer je Pečečnik z Bojanom Požarjem kupoval tudi blagovne znamke Dela Revij, vendar je iz posla nato izstopil, že vrsto let pa si prizadeva za obnovitev bežigrajskega stadiona.

Eden naših sogovornikov iz sveta igralništva, ki ne želi biti imenovan, pravi, da ga prodaja Interblocka ne preseneča, saj se Pečečnik s tem poslom ukvarja že več kot dvajset let. Dodaja, da Interblock nikoli ni ustvarjal velikih dobičkov. Na vprašanje, zakaj bi Pečečnik družbo prodal ameriškemu skladu, pojasnjuje: »V svetu je na voljo veliko denarja, dobrih projektov pa ni. Skladi pri tem vidijo le priložnost za zaslužek.«

Iz letnega poročila Interblocka za leto 2014 je razvidno, da je družba ustvarila 44,05 milijona evrov prihodkov in 10,4 milijona evrov dobička, leto pred tem pa 25,2 milijona evrov prihodkov in 1,07 milijona evrov dobička. Joc Pečečnik je pred meseci tudi napovedal, da želi do prihodnjega leta Interblock uvrstiti na newyorško borzo.