Zeleno, ki so jo že stari Egipčani in Rimljani čislali kot zdravilno rastlino, v alpskih prisojah večinoma obravnavamo kakor gomolj, ki sodi v govejo juho, potem pa se njena zgodba počasi konča. Ampak drznejši gospodinjec bi lahko iz gomolja zelene pripravil celotno krepko kosilo: juho, gratinirano zeleno ali panirane rezine zelene s pirejem ali pomfritom iz zelene, smetanovo prikuho, solato s sirom in orehi… Lahko bi naštevali v nedogled.

Znano pa je, da kadar se lotimo kuhanja dobre goveje ali kokošje juhe, rezultat ne bo vreden posebne hvale, če vanjo poleg številnih drugih sestavin ne dodamo narezanega gomolja zelene. Enako velja za zelenjavno juho. Zelena je namreč izredno aromatična rastlina, ki juham lepo zaokroži okus in okrepi značaj.

Že od srednjeevropskih prababic

Sorodnica peteršilja, korenja in drugih podobnih vrtnin uspeva v treh oblikah. Kot listnata zelena, ki je najbolj podobna svoji divji sredozemski prednici, kot stebelna, ki jo onstran luže ob srebanju mešanih napitkov radi grizljajo surovo, in kot gomoljna, iz katere so že naše srednjeevropske prababice kuhale juho. Gre torej za različne dele iste rastline, ki jih po svetu gojijo in uporabljajo na različne načine. Zelena je ena tistih rastlin, ki jih v Evropi pridelajo več kot na Kitajskem; še zlasti veliko v Italiji, Angliji in Franciji.

Pri nas poleg listov najpogosteje sežemo po gomolju zelene, ki pa jo lahko poleg juhe uporabimo še drugače. Med najbolj znane jedi iz gomolja zelene sodi pire, ki ga pripravimo enako kot krompirjevega, nihče ne bo zameril niti, če za pire uporabimo polovico krompirja in polovico zelene. Zanimiva jed nastane tudi, če gomolj narežemo na paličice in jih ocvremo kakor krompirjev pomfrit. Pravzaprav lahko zeleno pripravimo na domala vse načine, ki jih poznamo za pripravo krompirja.

Ste že pokusili hrustljavo zapečen čips iz zelene, ki nikakor ni od muh? S pomočjo lupilnika za krompir ali podobnega orodja zeleno narežemo na lističe, ki jih lahko po stari šoli ocvremo v olju ali zgolj poškropimo z oljčnim oljem ter lepo razporejene po pekaču spečemo v pečici. Gomolj zelene lahko pripravimo tudi na način praženega krompirja, še posebej dobro se to preizkušeno obnese skupaj s kolerabo, peteršiljem in drugo jušno zelenjavo, ki ostane po kuhanju prave goveje juhe. Vso to kuhano zelenjavo, ki jo nekateri celo zavržejo, enostavno zrežemo na koščke in popražimo na čebuli ter postrežemo kot prilogo. Nekoliko bolj svežo jed pa pripravimo po tokratnem receptu.

Zelena z orehi in sirom

Potrebujemo 700 g zelene, 500 g korenja, 100 g orehovih jedrc, 15 g rukole, sok 1/2 limone, 200 g mladega belega sira, 3 žlice oljčnega olja, 1 žlička morske soli, suha provansalska zelišča.

Pekač obložimo s papirjem za peko. Zeleno olupimo, zrežemo na četrtine, te pa na pet milimetrov debele rezine. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Korenje očistimo in narežemo na poševna kolesca, debela pet milimetrov. Zelenjavo stresemo v pekač in potresemo s soljo ter suhimi zelišči, pokapljamo z oljem in dobro premešamo. Pekač za približno 45 minut položimo v segreto pečico, zelenjavo med pečenjem nekajkrat premešamo. Orehova jedrca razdelimo na četrtine, ki jih v suhi ponvi blago opečemo. Rukolo očistimo, operemo in dobro posušimo. Toplo zelenjavo stresemo v skledo in pokapljamo z limoninim sokom. Dodamo orehe, nariban ali narezan sir in rukolo ter nežno premešamo. Postrežemo kot toplo predjed, prilogo ali lahko samostojno jed.