Kuhanega bulgurja marsikdo sploh ne loči od riža, zato je primeren za uporabo v vseh sicer riževih jedeh, sladkih in slanih, zelo dobro se obnese tudi v različnih solatah. Je tudi dober vir proteinov, vlaknin in vitaminov, ob tem pa ima zelo malo kalorij. Po zanesljivih virih so ga poznali že Babilonci, Hetiti in Hebrejci, leta 2800 pred našim štetjem naj bi ga kitajski cesar označil za najpomembnejše živilo poleg riža, prosa, ječmena in soje. Po starodavnem postopku za pripravo, ki ga ponekod menda uporabljajo še danes, pšenico dobro skuhajo v velikih posodah, nato pa jo razprostrejo na ravnih strehah hiš in pustijo, da se posuši na soncu. Nato jo s posebnim postopkom olupijo in zdrobijo. Bulgur kuhamo približno 15 minut in nato pustimo, da se še nekaj časa namaka. Za hladne solate ga lahko pripravimo še enostavneje – skodelico bulgurja prelijemo s tremi skodelicami vode in pustimo dobre pol ure, da se napije in zmehča. Uporabljamo ga kakor riž, z njim lahko nadomestimo riž v pravzaprav vsakem receptu, denimo v rižoti z gobami in suhim paradižnikom (glej fotografijo). Ljubitelji solat lahko na oljčnem olju popražijo čebulo, česen, koščke buče, narezano papriko in malo čilija ter vse skupaj primešajo kuhanemu bulgurju in pustijo, da se ohladi. Zelo zanimivo in okusno solato dobimo tudi, če kuhanemu bulgurju primešamo koščke pomaranče, temu pa dodamo še koščke kumare, malo sesekljane čebule in peteršilja ter ščep soli. Hvalili bodo kuharja, ki bo maso za nadevane paprike namesto s tradicionalnim rižem pripravil z bulgurjem, odlične so tudi podobno pripravljene čufte, bulgur pa namesto riža najdemo tudi v vzhodnjaških različicah sarme. V arabskem svetu kuharjevo spretnost ocenjujejo po ocvrtih mesnih kroglicah, kubbah, pri katerih ima ključno vlogo ovoj iz bulgurja, sicer pa so podobne čuftam (glej recept). Iz bulgurja nastanejo tudi imenitni narastki, če kuhanemu primešamo denimo pražen česen in čebulo ter zelenjavo, čemur dodamo nekaj skute, smetane in kakšno jajce, nato pa vse skupaj dobro zapečemo v pečici. Nikjer tudi ne piše, da iz bulgurja ni mogoče pripraviti sladkega mlečnega narastka ali kakšne druge sladice, ki jo sicer pripravljamo z rižem.

Kubbe – orientalske mesne kroglice

Potrebujemo: Za nadev 150 g mlete jagnjetine (ali junetine), 1 čebulo, 2 ščepca morske soli, 1 ščepec sveže zmletega črnega popra, 0,5 žličke mletega cimeta, 0,5 žličke mletega kardamoma, 1 šopek svežega peteršilja, 0,25 skodelice rahlo popraženih pinjol, 2 žlici oljčnega olja. Za ovoj še 0,5 skodelice bulgurja, 1 čebulo, 250 g mlete jagnjetine (ali junetine), 0,5 žličke morske soli, 1 ščepec sveže zmletega črnega popra, 1 žličko mlete kumine, 0,5 žličke mletega kardamoma, olje za cvrtje.

Priprava: Zmes za ovoj kroglic pripravimo tako, da bulgur namočimo v hladni slani vodi za deset minut. Potem odvečno vodo odcedimo in bulgur čim bolj ožamemo. Čebulo olupimo, operemo, razrežemo na četrtine in sesekljamo v multipraktiku. Dodamo meso, sol, poper, pinjole, olje in začimbe ter sekljamo toliko časa, da dobimo mehko mesno pasto. Dodamo bulgur in sekljamo še toliko časa, da dobimo enotno zmes. Pripravljeno zmes do uporabe shranimo v hladilniku. Pripravimo nadev. Peteršilj operemo, otresemo in drobno nasekljamo. Čebulo olupimo, operemo in drobno nasekljamo. Na kuhalnik pristavimo ponev z žlico olja, na katerem popražimo čebulo samo toliko, da se nekoliko zmehča. Dodamo meso. Zdrobimo ga s kuhalnico in med praženjem nenehno mešamo. Začinimo s soljo, poprom, cimetom in kardamomom. Na koncu primešamo še pinjole in peteršilj. Ponev odstavimo in počakamo, da se meso nekoliko ohladi. Lotimo se izdelave kroglic. Med delom si roke ves čas vlažimo s hladno vodo. Z levo dlanjo zajamemo zmes za ovoj kroglic v velikosti majhnega jajca. S kazalcem desne roke vanjo vtisnemo vdolbino. Vdolbino s pomočjo prstov povečamo in zmes po obliki dlani oblikujemo v ovalno lupino s tanko steno. Lupino napolnimo z žlico nadeva in jo zapremo tako, da dobimo kroglico, v kateri je mesni nadev obdan z zmesjo iz bulgurja. Pripravljene kroglice do uporabe hranimo v hladilniku. V globoki ponvi ali cvrtniku kroglice ocvremo v olju, segretem na 190 °C, da se zlato rjavo zapečejo. Ocvrte kubbe s penovko pobiramo iz olja in odlagamo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, ki popijejo odvečno maščobo. Razporedimo jih na krožnike in postrežemo s pita kruhom, različnimi omakami in solato. Drugi način priprave je kuhanje; kubbe lahko namesto cmokov vložimo v juho…