Po izjemnem minulem koncu tedna, ko so slovenski skakalci na letalnici v Vikersundu zmagali na vseh treh tekmah, skakalke pa so bile odlične na obeh domačih tekmah na Ljubnem ob Savinji, lahko po dnevu premora od tega športa že poročamo o novem velikem uspehu naših skakalcev. Tokrat je Slovenija tako v moški kot ženski konkurenci zmago slavila mladinskih zimskih olimpijskih igrah na Norveškem.

Za prvo zlato odličje Slovenije na letošnjih igrah je poskrbela 17-letna Ema Klinec, ki je visoka pričakovanja in status favoritinje tekme na mali napravi upravičila že z vodstvom po prvi seriji, v finalu pa je le še potrdila prepričljivo zmago (249,3 točke). Srebro je osvojila Rusinja Sofija Tihonova (237,6 točke), bron pa Italijanka Lara Malsiner (231,6 točke).

Kmalu po uspehu Klinčeve je za novo navdušenje v slovenskem taboru poskrbel še Bor Pavlovčič. Tudi on se ni zlomil pod pritiskom favorita, saj je bil najboljši v obeh serijah. V prvi je z daljavo dneva (101 meter) že ušel tekmecem, v finalu pa s še enim dobrim skokom (99 metrov) le še povečal prednost. Pavlovčič je zmagal s seštevkom 262,8 točke, drugouvrščeni Norvežan Marius Lindvik je zbral 251 točk, bronasti Nemec Jonathan Siegel pa je za zmagovalcem zaostal že več kot 25 točk (236 točk).

Slovenija ima na igrah v Lillehammerju sedaj tri medalje, saj je za prvo v preizkušnji deskarjev na snegu v snežnem žlebu z bronom pred dnevi poskrbel Tit Štante. Glede na današnji izjemni in zelo prepričljivi predstavi obeh slovenskih skakalcev v posamični konkurenci je Slovenija glavni favorit za zlato kolajno tudi na ekipni mešani preizkušnji skakalcev. Uspeha zlatih skakalcev sta danes dopolnila alpska smučarka Meta Hrovat s četrtim mestu v veleslalomu in nordijski kombinatorec Vid Duhovnik s petim mestom v posamični preizkušnji.

Skupno so Slovenci na zimskih mladinskih olimpijskih igrah doslej osvojili deset odličij, od tega tri zlata. Prvi mladinski olimpijski prvak je bil pred štirimi leti Anže Lanišek, ki je zmagal na posamični preizkušnji smučarjev skakalcev v Innsbrucku.