Slovenski smučarji skakalci so bili popolni vladarji na letalnici v Vikersundu. Potem ko je v petek zvečer nepričakovano zmagal Robert Kranjec, je Peter Prevc v soboto in nedeljo v velikem slogu pokoril konkurenco, poleg tega pa postavil še dva mejnika. Z zmago v soboto, ki je bila 16. v njegovi karieri, se je zavihtel na prvo mesto med Slovenci po številu slavij na tekmah za svetovni pokal, potem ko je bil dosedanji rekorder Primož Peterka s petnajstimi prvimi mesti. Danes je postal drugi skakalec v svetovnem pokalu za Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem (poleti 1995 v Oberstdorfu), ki je zmagal s padcem. Pri doskoku pri 249 metrih je z zadnjico podrsal po snegu, pri sodniških ocenah izgubil 18 točk, a kljub temu s prednostjo 7,4 točke suvereno dosegel enajsto zmago v sezoni. Najbližjega zasledovalca Avstrijca Stefana Krafta je preskočil kar za 18 metrov. Zdaj gre v lov za dvema novima rekordoma, ki sta v lasti Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja: 13 zmag v eni sezoni in 2083 osvojenih točk v sezoni.

»Za tri tekme na Norveškem bi sam sebi dal oceno 8,6 od devet. Za popolnost sta manjkala dva odlična skoka v petek, a nad četrtim mestom nisem bil razočaran, ker je zmagal Kranjec. Finalni skok v soboto je bil boljši kot v nedeljo, čeprav je bil danes daljši, a so bili pogoji boljši, zato sem skočil veliko dlje od konkurence,« je najprej pojasnil Peter Prevc. Ni ga zmotilo, da je moral oba dneva dolgo čakati na finalni polet, ampak se je umiril tako, da je pogledal naokrog. Nato je podrobno opisal, kaj se je dogajalo v zadnjem poletu razburljivega tridnevnega sporeda: »Vlekel sem tako daleč, kot je bilo mogoče. Ker je bila med lanskim poletom (250 metrov) in letošnjim razlika v hitrosti, sem moral zelo na hitro dati smučki skupaj, da sem varno pristal. Sile so bile velike, a ne čutim nobene bolečine. Ob doskoku sem bil prepričan, da nisem dosegel novega svetovnega rekorda, vedel pa sem, da sem poletel tja, kamor so nekateri pred menoj. Ker sem podrsal, sem bil zelo skeptičen, ali bo 18 metrov daljši skok od konkurence dovolj za zmago.«

Prevc komaj čaka na klasično slovensko kosilo

Ni skrival veselja nad tem, da niza zmage in postavlja nove rekorde. »Upam, da bom nadaljeval dobre predstave in ostal zbran na skoke in čim manj za številke,« je dodal Prevc, ki se danes vrača domov. Najprej si bi privoščil okusno kosilo, ki ga je pogrešal na Norveškem, pregledal pošto in naredil nekaj birokratskih opravil. Nato ga do odhoda v Lahti v četrtek čakajo treningi moči, obveznosti do medijev in izbira dveh novih dresov.

Robert Kranjec je v Vikersundu doživel vse plati poletov – od junaka do osmoljenca. Najprej je v petek presenetljivo zmagal, s čimer je dal ženi Špeli najlepše darilo za rojstni dan. V soboto je slovenski uspeh ob zmagi Prevca dopolnil s tretji mestom, kamor je napredoval s šestega po prvi seriji. Danes je v zahtevnih razmerah ostal brez finala, potem ko je nastopil kot zadnji, saj je bil vodilni po posebnem točkovanju poletov.

»Takšni so pač poleti. Znova se mi je zgodilo nihanje – od vrhunskih poletov do ponesrečenega nastopa zaradi razmer v zraku. V petek sem sam sebe presenetil z zmago. V soboto po prvem skoku nisem pričakoval, da lahko pridem tako visoko, ker sem za prvimi tremi imel velik zaostanek po točkah. V prvem skoku sem imel malce smole s pogoji. Drugi skok sem res super naredil. V nedeljo se ni izšlo,« je povedal 34-letni Robert Kranjec. Znova je potrdil sloves rojenega letalca, konkurenca pa mu je privoščila uspeh, potem ko se je oktobra ob padcu na treningu v Innsbrucku tako poškodoval, da je končal na operacijski mizi.

Janus: Prevc je napadel svetovni rekord

Po hudem padcu, ki ga je Jurij Tepeš doživel v petek, so ga odpeljali na slikanje glave v bolnišnico in mu zaradi pretresa svetovali počitek. A Ljubljančan, ki je danes praznoval 27. rojstni dan, je stisnil zobe ter z vrtoglavico in hudimi bolečinami v rami, vratu in nogi osvojil 13., 12. in 14. mesto, kar so najboljše uvrstitve v sezoni. »Zame se je prava tekma končala v petek s padcem. Tekmoval sem le zaradi velike želje in trme, a sem se zdaj odločil, da v takšnem stanju ne bom več šel na zaletišče, ker je najpomembnejše zdravje. Pred finalnim skokom v nedeljo je bila vrtoglavica tako huda, da sem pomislil, da bi z zaletišča odšel peš v dolino. Zdaj potrebujem počitek in upam, da bom lahko nastopil na naslednjih tekmah v Lahtiju,« je pojasnil Jurij Tepeš.

Selektor Goran Janus ni mogel skriti navdušenja ob popolni slovenski prevladi na petih tekmah na Norveškem. »Fantastično, perfektno in čudovito. Odlični poleti v zelo težkih pogojih. Petrovi 16. in 17. zmaga nista zadnji v letošnji sezoni. Danes je v finalu ob dobrih pogojih napadel svetovni rekord, a se mu žal ni izšlo. Kranjec je v soboto izvedel odločno predstavo, danes pa je veter je pred njegovim skokom ponehal. Ta letalnica je zelo selektivna – če ne vzameš dovolj hitrosti s sabo z odskočne mize in nimaš dobrih pogojev v zraku, je zelo težko. Glede na to, kako je bil poškodovan Tepeš, nihče drug ne bi nastopil na letalnici,« je zadovoljen povedal Goran Janus.