»Neslavni rekorder iz Ljubljane je kljub obljubi, da bo vsaj en dan v letu odgovoren voznik, napihal kar 1,20 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Našim moderatorjem je obljubil, da v takšnem stanju ne bo sedel za volan. Kaj je storil, ko so se vrata lokala zaprla, pa na žalost ne vemo,« so po terenskem koncu tedna včeraj sporočili iz zavoda Varna pot, kjer so se z akcijo Čista nula, čista vest v kontekstu prometne varnost pridružili splošni preventivni akciji 40 dni brez alkohola.

Neslavnemu rekorderju navkljub so v zavodu Varna pot z izvedbo prvega dela akcije in odzivom voznikov nanjo več kot zadovoljni ter jo bodo ponovili tudi prihodnji konec tedna.

Pod mejo tri četrtine voznikov

V soboto so obiskali ljubljanski lokal Franci na balanci, kranjski Rondo bar in novogoriško Fabriko, v katerih so k sodelovanju privabili 144 gostov, ki so se v lokale pripeljali z jeklenimi konjički. Poleg tega da so jih opozorili na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola, so jih čez nekaj ur tudi preverili z alkotestom.

Skoraj polovica, 45 odstotkov voznikov, je nočno zabavo zmogla brez pijače in je pred odhodom napihala 0,0 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je bil tudi cilj akcije. Skupaj s tistimi, ki so napihali manj od še dovoljene meje 0,24 miligrama alkohola, se je delež vzornih voznikov povzpel na 73 odstotkov. Preostalim voznikom, ki so prekoračili dovoljeno mejo, so terenski prostovoljci pripravili manjšo pridigo. »Z našimi nasveti in predlogi so se načeloma strinjali. Marsikateri voznik je svoje ključe prepustil treznemu prijatelju ali ženi ali pa odšel domov s taksijem oziroma celo peš,« so včeraj poročali prostovoljci in pojasnili, da so vzornim voznikom delili brezplačne alkoteste za enkratno uporabo in darila sponzorjev.

Večina opitih zelo pijanih

Podobno akcijo bodo izvedli tudi prihodnji konec tedna v ljubljanskem Sputniku in krškem Debeluhu, akcija pa je med drugim tudi odziv na poslabšanje prometne varnosti v lanskem letu. Ne le da je lani predvsem zaradi izjemno črnega julija na slovenskih cestah umrlo 120 ljudi, kar pomeni 12 več kot leta 2014, močno se je povečala tudi alkoholiziranost povzročiteljev najhujših nesreč. Po podatkih agencije za varnost prometa je bilo zaradi opitih voznikov lani kar 48 odstotkov z alkoholom povezanih smrtnih nesreč več (skupaj 37) – Slovenija z 11 litri popitega alkohola na prebivalca vztraja med bolj opitimi članicami Evropske unije.

»Odpovedati se alkoholu pred vožnjo v cestnem prometu in med njo pomeni zavedati se svoje odgovornosti in spoštovanja do sebe in drugih. Nemalokrat pa to pomeni tudi ohraniti notranji mir in čisto vest,« je ob tem povedal predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba.

Alkohol oziroma predvsem zloraba alkohola je širša družbena problematika, ki pa se odraža tudi v prometni varnosti. Čeprav velja, da se tudi pri mladih prometna kultura izboljšuje, je s skrb vzbujajočo statistiko nadzora opitih voznikov ob preventivni akciji postregel vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Od 11.000 voznikov, ki so lani vozili pod vplivom alkohola (in so jih policisti zasačili), jih je kar 5000 napihalo več kot 1,1 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar pomeni izjemno visokih 2,2 promila. Precej spodbudnejši je podatek, da 11.000 ujetih opitih voznikov pomeni »le« tri odstotke vseh testiranih.