V Vikersundu, mestecu, okoli 80 kilometrov oddaljenem od glavnega mesta Osla, kjer letos praznujejo tudi 80-letnico prvega skoka na smučeh na tamkajšnji napravi (takrat je bila kritična točka pri 120 metrih), so pred včerajšnjo tekmo izpeljali zgolj en skok za trening. Za najdaljši skok je poskrbel Peter Prevc (241 m), ki je bil za skoraj deset metrov daljši od drugouvrščenega, Norvežana Andreasa Stjernena (231,5), drugi trening pa so odpovedali.

Na tekmi v poletih pod reflektorji (pred njo ni bilo kvalifikacij, pred današnjo in jutrišnjo preizkušnjo pa bodo) je v prvi seriji nastopilo 61 skakalcev, od tega tudi sedmerica Slovencev. Zaradi dokaj močnega sneženja so morali ves čas čistiti smučino, prireditelji pa so želeli prireditev na vsak način izpeljati, zato je potekala zelo hitro. V težkih in spremenljivih razmerah se je v prvi seriji na veliko veselje domačih navijačev (vsi, ki so kupili vstopnico za odpovedano nedeljsko tekmo v Holmenkollnu, so si lahko z isto vstopnico brezplačno ogledali včerajšnjo v Vikersundu) najbolje znašel domačin Kenneth Gangnes z 234,5 metra dolgim poletom (212,4 točke).

Za 26-letnim Gangnesom sta se uvrstila Slovenca, Robert Kranjec (236 m, 209,3 točke) in Peter Prevc (226,5 m, 208,4 točke), poleg njiju pa sta se v finalno serijo uvrstila še Jurij Tepeš (10. mesto, 216 m, 183,2) in Jaka Hvala (18. mesto, 211 m, 162,1). Brez drugega nastopa so ostali Andraž Pograjc (42. mesto), Tomaž Naglič (43.) in Anže Lanišek (52.), med tistimi velikimi favoriti, ki so ga najbolj polomili, pa je bil tudi Nemec Severin Freund: drugouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala je v prvi seriji osvojil komaj 16. mesto, njegov polet (beri: skok) pa je meril le 192,5 metra.

Sneženje se je v drugi seriji 17. tekme v letošnji sezoni svetovnega pokala še malce okrepilo. Za prvi šok je poskrbel Jurij Tepeš, ki je po pristanku pri 209,5 metra padel: »pobralo« mu je smučko, ga obrnilo in z glavo je udaril ob sneg, a se je izteklo brez hujših posledic. Njegov rojak Peter Prevc je pristal pri 220,5 metra in bil začasno drugi, a že pred nastopom Kranjca in Gangnesa je bilo jasno, da bo ostal brez stopničk. Da je Vikersund zanj kraj (letalnica) srečnega imena, je Robert Kranjec znova potrdil včeraj. Na napravi, na kateri je že zmagal v svetovnem pokalu in postal tudi svetovni prvak v poletih, je s fantastičnim skokom 239,5 metra včeraj dosegel svojo šesto zmago v svetovnem pokalu. To mu je delno omogočil tudi Gangnes, vodilni po prvi seriji, ki je bil v drugo krajši, in Kranjec je prvič po treh letih stal na najvišji stopnički na tekmi svetovnega pokala – pred tem je bil nazadnje uspešen prav v Vikersundu.

»Če povem po pravici, zmage seveda nisem pričakoval. Občutki pred tekmo so bili bolj 'tako, tako', toda ko sem stal na vrhu letalnice, sem se počutil precej bolje. Uspela sta mi dva lepa in dolga skoka, ki sta mi prinesla zmago. Na naslednjih dveh tekmah v Vikersundu želim predvsem uživati in skakati najbolje, kar znam,« je po zmagi dejal Robert Kranjec, ki je Sloveniji priskakal deseto zmago v letošnji sezoni in prvo, pod katero se ni podpisal Peter Prevc. Čeprav je ostal brez stopničk, se je lahko Prevc tolažil z dejstvom, da je v skupnem seštevku svetovnega pokala še povečal prednost pred drugouvrščenim Nemcem Severinom Freundom, ki zdaj znaša že 467 točk, kajti slednji je bil včeraj šele deseti. Slovenija na Norveškem dosegla 52. posamično zmago v svetovnem pokalu, skupaj z ekipnimi pa že 61.