Slovenskim smučarskim skakalcem je v soboto uspel nov izvrsten dosežek. Po dveh letih so v Saporu na zmagovalnem odru znova stali trije slovenski orli, dan kasneje pa tako odmevnega dosežka niso ponovili. Prvi zvezdnik letošnje skakalne zime Peter Prevc je z izkupičkom v deželi vzhajajočega sonca lahko zadovoljen, saj je utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Prevc miren pred zaključkom zime

Skakalci se ob prihodu na azijsko celino spopadajo z novimi okoliščinami, zato končne uvrstitve v Saporu praviloma niso povsem v skladu s pričakovanji in formo tekmovalcev. Peter Prevc je sobotno zmago in današnje šesto mesto ocenil z osmico. Po številnih serijskih uvrstitvah na zmagovalne stopničke je nekoliko slabši nedeljski dosežek prenesel pokončno. Prevčeve misli so kajpada usmerjene zgolj v končni cilj – zmago v svetovnem pokalu, ki je iz tedna v teden bližje. Do velikega finala v Planici sta manj kot dva meseca, do tedaj pa bo obiskal še osem prizorišč.

Sezono Petra Prevca lahko že zdaj označimo za šampionsko. 23-letni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini je v karieri zbral štirinajst zmag v svetovnem pokalu in tako že diha za vrat dvakratnemu dobitniku velikega globusa Primožu Peterki, ki je slavil petnajstkrat. Prevc je v Saporu zmagal osmič v sezoni, pred devetnajstimi leti je med slovenskimi skakalci dotlej rekordno znamko sedmih zmag dosegel Peterka. Na zadnjih dvajsetih tekmah je bil Prevc kar osemnajstkrat na odru za zmagovalce, kar kaže na njegovo življenjsko formo in stabilno psihično pripravljenost. Če bi se med najboljše tri skakalce uvrstil tudi v nedeljo, bi izenačil mejnik finskega mojstra Janneja Ahonena, ki je v izteku skakalnice trinajstkrat zapovrstjo prejel cvetje in pokal. Kljub temu lahko Peter Prevc mirno pogleduje proti zaključku sezone v svetovnem pokalu, saj njegova prednost pred prvim zasledovalcem, Severinom Freundom iz Nemčije, znaša že 369 točk. Prevcu tudi njegovi najhujši konkurenti vsak konec tedna priznavajo, da je vsaj korak pred njimi.

Saporo pokazal pravi obraz

Prevčeva največja tekmeca na sobotni posamični preizkušnji v Saporu sta bila njegov mlajši brat Domen Prevc in rojak Robert Kranjec. Slovenci so na olimpijski skakalnici Okurajama na Japonskem vpisali trojno zmago že pred dvema letoma, ko je Prevca in Kranjca ugnal Jernej Damjan, ki je v tej sezoni daleč od elite. »To je bil izjemen dan za vso Slovenijo, ne zgolj za slovensko reprezentanco. Še posebej sem zadovoljen z drugim skokom,« je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo dejal Peter Prevc in priznal, da skakalci niso vajeni zgodnjih dopoldanskih tekmovanj, kot so jih doživeli pod goro Okura. Na dvanajsturnem letu proti Japonski Prevc sploh ni zatisnil očesa, zato se je še toliko težje navadil na zahtevne pogoje. Osmoljenec sobotne preizkušnje je bil zadnji zmagovalec svetovnega pokala Severin Freund, ki je po doskoku padel in si pokvaril uvrstitev. Končal je na desetem mestu.

Nedeljska tekma na Japonskem ni bila podobna slovenskemu državnemu prvenstvu kot dan prej. S prednostjo petih točk je slavil Anders Fannemel iz Norveške. »Saporo je tokrat pokazal svoj pravi obraz. Razmere v zraku so se neprestano spreminjale, zato je odločal tudi faktor sreče. Pihalo je navzgor, nekateri so imeli več vetra čez prelet, drugi malo več spodaj. Najbolj pomembno je, da smo reprezentanti še povečali prednost pred zasledovalci. V športu je vedno dobro narediti kakšen korak nazaj, saj se le tako zaveš, koliko ti še manjka do odličnosti,« je samokritično ocenil Peter Prevc, ki si je ogledal tudi nekaj mestnega utripa v Saporu. Pred naslednjo preizkušnjo v Oslu na Norveškem, ki bo na sporedu ta konec tedna, si je zaželel predvsem počitka. Ob slovesu s prizorišča je še pristavil, da si je zaradi nemirnega spanca na medmrežju podrobno ogledal vse zapise slovenskih novinarjev o številnih sobotnih uspehih domačih športnikov in čestital rojakom za vrhunske dosežke.

Slovenke uspešne v Oberstdorfu

Za točke svetovnega pokala so se v Oberstdorfu merile smučarke skakalke. Vodilna v svetovnem pokalu Sara Takanaši je potrdila sloves najboljše tekmovalke v sezoni, saj je slavila na obeh preizkušnjah. Slovenke so še posebej izstopale v soboto, ko so dosegle zavidljiv moštveni uspeh. Ema Klinec je pristala na tretjem mestu, tik za njo pa se je uvrstila Maja Vtič. Klinčeva je Sloveniji priborila tretje zaporedne stopničke, po tekmi pa je povedala: »Po poizkusni seriji sem si ogledala skok in ugotavljala, kaj lahko popravim. Vedela sem, da sem lahko še boljša.« Danes je bila Ema Klinec v zahtevnih pogojih, ko je tekmovalke pral dež, četrta. Maja Vtič se je sprijaznila s šestim mestom. Dekleta se bodo ta teden tako kot fantje preselila v Oslo.