Po tem, ko je v nedeljo zaradi pregoste megle odpadla posamična tekma v Holmenkollnu, so se Norvežani z mednarodno zvezo (Fis) dogovorili, da bodo poleg že prej načrtovanih sobotnih in nedeljskih poletov v Vikersundu organizirali še eno (današnjo) tekmo. Na Vikersund, kjer je objekt Vikersundbakken leta 2006 postal prva letalnica z reflektorji, leto pozneje pa prva z nočno tekmo, imata med Slovenci lepe spomine predvsem Robert Kranjec in Peter Prevc. Na zadnjem izmed štirih svetovnih prvenstev v poletih, ki jih je doslej gostil Vikersund, je Kranjec leta 2012 postal svetovni prvak (skok 244 metrov; s Slovenijo je takrat osvojil še bron v ekipni konkurenci), Prevc pa je zmagal na lanski tekmi za svetovni pokal s takratnim svetovnim rekordom 250 metrov, ki pa je veljal le en dan, saj je Norvežan Anders Fannemel nato skočil 251,5 metra.

Z zmago v vetrovni loteriji na skakalnici Granasen v Trondheimu je Peter Prevc svojo prednost pred Nemcem Severinom Freundom v skupnem seštevku svetovnega pokala povečal že na 443 točk, pred tretjeuvrščenim, Norvežanom Kennethom Gangnesom, pa na 554. Do konca sezone je ostalo še 16 tekem, od tega petnajst posamičnih in ena ekipna: v Vikersundu (3), Lahtiju (3), Kuopiu (1), kazahstanskem Almatiju (2), poljski Visli (2), Titisee-Neustadtu v Nemčiji (2) in Planici (3).

»Na tekmah do konca sezone se lahko zgodi še marsikaj. Zato bo zelo zanimivo, še posebno v drugi polovici februarja. Vikersund? Predvsem bo treba skakati s trezno glavo in z urejenimi mislimi,« se zaveda Peter Prevc, ki je bil ob izenačitvi rekordne (15.) zmage v svetovnem pokalu dobrih pet mesecev mlajši od Primoža Peterke (Prevc dobrih 23 let, Peterka slabih 24), a po drugi strani je bil Prevc ob premierni zmagi star že več kot 21 let, Peterka pa manj kot 17. Ampak Peter je 15 najvišjih stopničk dosegel le v dobrih dveh letih, Primož pa v skoraj sedmih. Dvojec si na večni lestvici po številu zmag trenutno deli 16. mesto (15 jih imajo še Japonec Kazujoši Funaki, Avstrijec Ernst Vettori in Poljak Kamil Stoch), na prvih treh mestih pa so Avstrijec Gregor Schlierenzauer (53), Finec Matty Nykänen (46) in Poljak Adam Malysz (39).

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je v svojih napovedih sicer vedno previden in zmeren, a po Prevčevi zmagi v Trondheimu – deveta v letošnji sezoni – je tudi njega zajel velik val optimizma. Potem ko se je Peter po številu posamičnih zmag izenačil s Primožem Peterko (15), je Goran Janus pred tremi tekmami v treh dneh na letalnici, katere povečava in posodobitev pod vodstvom Slovenca Janeza Goriška je bila končana februarja leta 2011, odkrito napovedal: »Ta rekord bo popravljen že v Vikersundu. A vseeno je treba iti od tekme do tekme in se boriti. Sezona je še zelo dolga, do konca pa je še ogromno tekem. Toda najpomembneje je, da Peter ostane zdrav.« Peter bo od danes do nedelje edini skakalni predstavnik družine Prevc v Vikersundu, kajti njegovega brata Domna bo na poletih zamenjal Tomaž Naglič.

Janus, ki je leta 1997 v Planici kot predtekmovalec poletel 205,5 metra, kar je bil takrat slovenski rekord in prvi skok Slovenca prek 200-metrske znamke, si želi veliki kristalni globus v Prevčevih rokah že po tekmah v Kazahstanu, ki bosta 27. in 28. februarja. Ker bo po tekmah v Almatiju do konca sezone samo še šest preizkušenj v marcu, to teoretično pomeni, da bi moral imeti Prevc konec meseca v skupnem seštevku svetovnega pokala 600 točk prednosti pred drugouvrščenim skakalcem. In tudi če Peter potem na zadnjih šestih tekmah ne bi osvojil niti točke, kar je seveda tako rekoč znanstvena fantastika, Freund (ali Gangnes) pa dobil vseh šest (kar je tudi znanstvena fantastika), bi imel po Kazahstanu premierni veliki kristalni globus že v svojih rokah. Glede na dosežke v letošnji sezoni in trenutno formo je ta scenarij zelo verjeten.