Če bi bilo vse »normalno«, bi bile oči večine angleške in nogometne javnosti nasploh uprte v jutrišnjo tekmo 25. kroga angleškega prvenstva med Chelseajem in Manchestrom Unitedom. A kaj, ko bo ta tekma dvoboj šele 13- in petouvrščenega moštva ter zatorej z vidika uvrstitve na lestvici bolj obrobnega pomena. Ker imata omenjena kluba po svetu ogromno navijačev, ne gre dvomiti, da bo to vseeno najbolj gledana tekma konca tedna na evropskih nogometnih zelenicah, a precej bolj pomembna bo tista med kluboma, ki v imenu nosita priponko City – Manchestrom in Leicestrom. Na njej bo namreč šlo za obračun vodilnih moštev. Kar bi še bilo »normalno«, če bi bil danes na sporedu, recimo, tretji ali četrti krog. A v Angliji bodo igrali že 25.! In da je po 24. krogih v najdražji ligi na svetu s tremi točkami prednosti na vrhu nogometni palček iz Leicestra, pač ni »normalno«.

Tudi ni presenetljivo ali čudno, je naravnost senzacionalno. Medtem ko vsi že celo sezono napovedujejo in čakajo na padec forme kluba, ki je na primer po proračunu za plače igralcev (62,5 milijona evrov, Manchester City kar štirikrat več) šele na 17. mestu med angleškimi prvoligaši, se četa starega trenerskega mačka Claudia Ranierija še kar drži pri vrhu, povsem na njem pa je preživela skupno 11 krogov. Med tednom je tako nazadnje nadigrala in z dvema goloma prvega strelca lige Jamieja Vardyja (skupno 18 zadetkov) z 2:0 premagala še Liverpool, če bo danes odnesla celo kožo še z gostovanja v Manchestru, pa bo z njo dejansko treba računati v boju za naslov. Ali v najslabšem primeru za ligo prvakov, v kateri klub, ki je bil še pred dvema sezonama član drugokakovostnega angleškega tekmovanja, seveda še nikdar ni igral. Še več, v evropskih tekmovanjih je doslej nastopil vsega trikrat (enkrat v pokalu pokalnih zmagovalcev in dvakrat v pokalu Uefa) ter vselej izpadel že v prvem krogu – nazadnje leta 2001 proti Crveni zvezdi.

Manj mirno je medtem v taboru sinje modrih. Na začetku tedna je postalo jasno, da bo Manuela Pellegrinija po koncu sezone na klopi zamenjal Pep Guardiola, kar je povsem zasenčilo vse drugo in bežni opazovalec bi ob vsem »rompompomu«, ki ga je povzročila ta novica, nemara celo lahko pomislil, da je aktualna sezona za City že končana ali pa je vsaj nepomembna, saj se čaka le še na prihod Katalonca. No, seveda ni tako, a tovrstno dogajanje lahko vselej zamaje še tako trdno in izkušeno moštvo.

Mimogrede: današnja tekma bo tudi dvoboj najboljšega domačega (Manchester – 28 točk) in gostujočega moštva (Leicester – 25) lige. In če že ne zaradi drugega si naziv derbi zasluži zato, ker bo šlo za obračun klubov, ki se lahko pohvalita z največ naslovi angleškega prvaka. A seveda v drugi kakovostni kategoriji, ki v Angliji vseskozi menja imena, po naše pa v drugi ligi. Osvojila sta jo po sedemkrat.