Prešernov smenj v Kranju

V okviru tradicionalnega Prešernovega smenja bodo v Kranju, kjer je pesnik pokopan, pripravili pester program. Med drugim si v Kranjski hiši lahko uredite pričesko v stilu 19. stoletja, se od Mestne knjižnice Kranj do Prešernovega gaja zapeljete s kočijo, se vodeno in brezplačno odpravite po Prešernovi poti. Otroci se v Gorenjskem muzeju lahko udeležijo delavnice Kako sta se oblačila Prešeren in Julija, malo starejši pa v Layerjevi hiši Prešernove verze natisnejo na prešo.

V Galeriji Prešernovih nagrajencev bodo ob 17. uri odprli fotografsko razstavo Toneta Stojka z naslovom Portreti Prešernovih nagrajencev in razstavo Sprehod z Zvitorepcem Mikija Mustra.

Pesniški maraton, grajska kultura in Prešernov jedilni list v Ljubljani

V ljubljanski Knjižnici Otona Župančiča lahko kulturni dan doživite tudi skozi želodec. Pripravljajo namreč Slavnostni Prešernov jedilni list. Zajtrk ob 10. uri bodo sladkale fige in pravljica Manjushe Pawagi Deklica, ki je sovražila knjige, pripovedovala bo Ida Mlakar. Ob 12. uri se bodo v improkomediji spraševali, o čem bi se danes pogovarjali s Prešernom, če bi šli z njim na kosilo. Ne le to, za poobedek lahko ob 13.30 tudi berete svojo poezijo, poezijo svojega najljubšega pesnika ali pa kaj zapojete in zaigrate na odprtem mikrofonu.

V knjižnici bodo ta dan podarjali knjige in brezplačne enoletne članarine za nove člane.

Knjigarna Konzorcij v Ljubljani bo pesniško popoldne ob nenadni smrti posvetila literatu in sociologu Alešu Debeljaku, ki naj bi sodeloval pri branju pesmi na pesniškem maratonu. Verzi iz njegovih pesmi bodo prepleteni s poezijo iz zbirk, ki so pri Mladinski knjigi in Cankarjevi založbi izšle lani ali bodo letos. Prisluhnili boste lahko Boštjanu Gorencu - Pižami, Feriju Lainščku, Vinku Möderndorferju, Andreju Rozmanu - Rozi, Barbari Pogačnik, Andreju Medvedu, Juretu Vugi, Cirilu Zlobcu in Urošu Zupanu. Saša Pavček bo brala pesmi svojega očeta Toneta Pavčka, Branko Završan pa pesmi Berte Bojetu in Mihaele Hojnik.

Dogodek bodo glasbeno obarvali šansoni Jacquesa Brela v prevodu in interpretaciji Branka Završana.

V ljubljanskem kulturnem centru Pritličje boste mesto zase našli tisti, ki na družbo radi pogledate kritično. Tam bodo namreč knjige, v katerih se skrivajo kritične misli, ki oblikujejo naše dojemanje sveta, poiskale nove lastnike. Razdelili jih bodo zainteresiranim, ki menijo, da je knjigam ob upadanju interesa za branje vedno znova treba vračati veljavo.

Na ljubljanskem gradu si boste lahko brezplačno ogledali stalni razstavi Lutkovnega muzeja in Slovenske zgodovine Virtualni grad in se odpravili na razgledni stolp ali brezplačne vodene oglede.

Pravljice v Mariboru, v Lipici prost vstop

Mestna knjigarna Maribor dopoldne za otroke pripravlja pravljično urico in plesno rajanje z Mačkom Murijem ter medgeneracijsko delavnico, kjer bodo otroci trli miselne orehe, starši pa spoznali, zakaj je razvoj miselne učinkovitosti pomemben skozi vse življenje. Ob 14. uri se bo na osrednjem dogodku Manca Košir s svojimi gosti pogovarjala o pomenu pravljic, saj te ne koristijo le otrokom.

Tisti, ki vam morda ni toliko do poezije in proze ter prosti čas raje preživljate v naravi, lahko kulturni dan izkoristite za ogled lipicancev. V Kobilarni Lipica bo namreč na Prešernov dan prost vstop v kobilarno in Lipikum, ki obsega muzej lipicanca, zbirko kočij in na novo urejeno lipiško posestvo. Za najmlajše bodo priredili delavnico Spoznajmo ponije.