Kljub smelim napovedim Skupine Gorenje, ki v petletni strategiji načrtuje 6,2-odstotno povprečno letno rast prihodkov na okoli 1,6 milijarde evrov, vlagatelji še naprej raje prodajajo, kot kupujejo delnice velenjskega proizvajalca bele tehnike.

Rusija glavno tveganje

Vrednost delnic Gorenja je v slabega pol leta upadla za skoraj 32 odstotkov, na 4,3 evra, po oceni analitikov iz Alte Invest pa bo najverjetneje še zdrsnila za približno desetino, na štiri evre. »V zadnji polovici leta se je izkazalo, da bo Gorenje spet razočaralo, saj ne bo doseglo svojih načrtov. Obenem je seveda precej izpostavljeno Rusiji, dokler bo tam trajala kriza, znata biti na udaru tudi poslovanje in delnica Gorenja,« je opozoril Sašo Stanovnik, prvi ekonomist Alte Invest.

V Gorenju odgovarjajo, da zniževanje vrednosti rublja zagotovo ne koristi njihovemu poslovanju, saj znižuje kupno moč Rusov. »Trg gospodinjskih aparatov v Rusiji, ki je eden največjih in najbolj dobičkonosnih trgov Gorenja, se je lani zmanjšal kar za 35 odstotkov. Naša prodaja je padla za 30 odstotkov, kar pomeni, da smo povečali tržne deleže.« Izpad prodaje v Rusiji so v Gorenju nadomestili na drugih trgih, predvsem na trgih zunaj Evrope, v vzhodni Evropi in Beneluksu, kjer so presegli načrte.

Previdnost vlagateljev še ni znamenje za preplah

A vprašanje je, ali lahko zgodbo ponovijo še letos, ko načrtujejo rast prihodkov za 4,6 odstotka, na 1,2 milijarde evrov, ter rast dobička iz poslovanja pred obdavčitvijo in amortizacijo (EBITDA) za 13,8 odstotka. Pri Alti so skeptični: »Cene nafte upadajo oziroma ostajajo nizke, kar je slabo za Rusijo, obenem pa se znižujejo tudi svetovne gospodarske napovedi, kar pomeni, da je Gorenje soočeno s precejšnjimi izzivi za uresničitev načrta za letošnje leto.«

Izdaja obveznic bo pokazala, kakšno je zaupanje vlagateljev. Previdnost vlagateljev še ni znamenje za preplah. Četudi Gorenje ne bo izpolnilo vseh načrtov, je namreč zelo verjetno, da bodo prihodki v prihodnjih letih še naprej rasli, tudi na krilih okrepitve sodelovanja z japonskim strateškim partnerjem Panasonic. Spomnimo, da je Panasonic decembra povečal svoj lastniški delež v Gorenju, in sicer z 9,5 na 10,7 odstotka.

Danes izdaja komercialnih zapisov

Pri Gorenju ocenjujejo, da so nihanja vrednosti njihove delnice posledica spleta več dejavnikov. »Vlagatelji ocenjujejo predvidene prihodnje denarne tokove in tveganja, povezana z njihovimi doseganji,« so dejali in poudarili, da pri tem ni v pomoč nizka likvidnost delnic na Ljubljanski borzi. Vrednost delnice Gorenja, ki je na borzi vreden dobrih 105 milijonov evrov, je tako denimo v ponedeljek padla za štiri odstotke, čeprav je obseg sklenjenih poslov komaj presegel 30.000 evrov.

Lahko bi torej rekli, da gre zgolj za gibanja delnice v tako imenovanem trgovalnem razponu. V Gorenju pravijo, da cene delnic spremljajo, a se z njimi ne obremenjujejo, saj nanje neposredno ne morejo vplivati. »S svojim poslovanjem želimo zagotavljati maksimalne donose iz poslovanja ob še sprejemljivih tveganjih,« so dejali v Gorenju, ki pridobi na kapitalskih trgih skoraj četrtino vseh virov dolžniškega financiranja. Prav danes naj bi izdali komercialne zapise v vrednosti do 30 milijonov evrov.