Potem ko so v Skupini Gorenje s poljsko družbo Tesla Recycling julija lani podpisali pogodbo o prodaji okoli 70-odstotnega lastniškega deleža Gorenja Surovine za približno 30 milijonov evrov, zdaj preučujejo možnosti o prodaji nekaterih preostalih družb, ki se ne uvrščajo v njeno osnovno dejavnost.

Med prvimi, ki bi bile lahko prodane, sta Publicus, ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo odpadkov, v nekaterih občinah pa izvaja gospodarsko javno službo zbiranja odpadkov, in njegova hčerinska družba Ekogor. Pogajanja o prodaji potekajo z družbo His, ki že obvladuje tretjinski lastniški delež Publikusa. Prav His, ki se ukvarja z gradbeništvom, je leta 2005 od nemškega koncerna Schneele prevzel Publicus, večinski delež pa je tri leta pozneje prodal Gorenju. Publicus zaposluje okoli 100 delavcev, leta 2014 pa je ustvaril približno 10,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in skoraj 400.000 evrov čistega dobička.

Do konca lanskega leta je bil Publikus v lasti Gorenja Surovine. Potem je lastništvo prešlo na novoustanovljeno družbo Gorenje Ekoinvest. Ta je nastala z oddelitvijo dela premoženja iz Gorenja Surovine. Tako Gorenje Ekoinvest kot Gorenje Surovina sta za zdaj še v lasti Gorenja. Kot so pojasnili v Gorenju, bo prodajni postopek Gorenja Surovine končan konec letošnjega marca, v tem času pa obe družbi izpolnjujeta odložne pogoje, dogovorjene v prodajni pogodbi. Eden od teh je bila lastniška reorganizacija družbe z ekološkega področja, kamor se uvršča tudi oddelitev premoženja iz Gorenja Surovine v Gorenje Ekoinvest.

Strm padec prihodkov Gorenje Surovine

Medtem ko bo Gorenje Surovina ohranilo lastništvo hčerinskih družb v balkanskih državah (Kemis Valjevo, Kemis BH in Cleaning System S iz Šabca), ki bodo prav tako prešle v poljsko last, je Gorenje Ekoinvest postalo lastnik vrhniškega Kemisa, ki se ukvarja s predelavo nevarnih odpadkov, Gorenje Surovina pa Fotoreciklaže in velenjskega inštituta za ekološke raziskave Erico. Gorenje Ekoinvest je pridobilo tudi četrtinski lastniški delež v ljubljanskem podjetju Econo projektiranje in v treh družbah v državah nekdanje Jugoslavije. Celotna vrednost prenesenih naložb znaša okoli 4,7 milijona evrov. Poleg tega bo Gorenje na novoustanovljeno družbo preneslo za 10,7 milijona evrov kapitala in okoli 3,4 milijona evrov posojil.

Kako je Gorenje Surovina poslovalo lani, v Gorenju, ki ga vodi Franjo Bobinac, niso razkrili. Pred kratkim pa je direktor Gorenja Surovine Jure Fišer za Večer pojasnil, da so se cene surovin na svetovnih borzah prepolovile, zaradi česar so se prihodki od prodaje znižali za tretjino, lani pa so poslovali okoli pozitivne ničle. Zato so približno 330 delavcem ukinili dodatke za delovno in poslovno uspešnost. Leta 2014 je Gorenje Surovina doseglo 66,3 milijona evrov prihodkov, čisti poslovni izid pa je znašal 2,4 milijona evrov.