Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck, ki sta tudi velika prijatelja in sostanovalca v hotelskih sobah, sta poskrbela za konec zmagovitega niza Petra Prevca v letu 2016. Potem ko je 23-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini nanizal štiri zmage na tekmah za svetovni pokal in postal svetovni prvak v smučarskih poletih, je včeraj v Zakopanah zasedel tretje mesto, čeprav je po prvi seriji vodil z najdaljšim skokom dneva – 140 metrov. »Za Petrov krajši skok niso krive le zahtevne razmere v finalu z vetrom v hrbet, ampak tudi zamujen odskok,« je pojasnil selektor slovenske reprezentance Goran Janus, potem ko je njegov varovanec pristal pri 125 metrih, kar je bil peti izid finalne serije.

Peter Prevc se je še enajstič zapored uvrstil na stopničke, rekorder pa je Finec Janne Ahonen s 13 uvrstitvami na zmagovalni oder. »Dobro se je izteklo, potem ko sem imel v petek kar nekaj težav, da sem z letalnice preklopil na skakalnico. V prvem skoku sem imel veliko srečo z vzgonskim vetrom. V finalu sem malo pretiraval, zato nisem uspel obdržati pravilnega počepa pri vožnji na odskočno mizo in po napaki je bilo treba reševati, kar se je pač dalo,« je med smehom povedal Peter Prevc, ki je bil po dolgem času (26 dni) znova na tretjem mestu. »To ni nič narobe. Takšni dnevi morajo priti. Od njih imaš celo več koristi in miru po tekmi, ker je manj obveznosti. Glede medijev so bile Zakopane prava milina s tistim, kar je bilo na novoletni turneji in na Kulmu. Kraft in Hayböck sta nastopila odlično, zato zaslužita vse čestitke,« je dodal Prevc.

Čeprav je Prevc ostal brez pričakovane zmage, s katerimi je razvadil vso Slovenijo, je bil Janus vidno zadovoljen: »Vsaka uvrstitev na stopničke je vrhunski dosežek, ki se ga je treba veseliti in spoštovati. Izpolnili smo cilj, da Peter poveča prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Naš načrt je, da si veliki globus zagotovi že do začetka marca, torej pred zadnjimi tekmami sezone.« Po 13 tekmah posameznikov v letošnji sezoni – do konca jih bo še 18 – ima Prevc 305 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom in 359 pred Norvežanom Kennethom Gangnesom, ki je bil včeraj četrti. Freund v Zakopanah ni nastopil zaradi poškodbe hrbta, ki je posledica padca v poskusni seriji pred tekmo novoletne turneje v Innsbrucku.

Ob Petru Prevcu je lep uspeh dosegel njegov brat Domen z deveti mestom, Anže Lanišek je bil 23., Robert Kranjec pa 24. Domen Prevc, ki je prvič tekmoval v Zakopanah in je bil navdušen nad vzdušjem, ki so ga pripravili gledalci, je bil po prvi seriji na petem mestu in je imel možnosti celo za stopničke: »Zadovoljen sem z uvrstitvijo. Finalni skok ni bil takšen, kot bi moral biti, zato sem se po zraku mučil.«

Anžeta Laniška je tako uščipnilo v hrbtu, da se težko spravi v počep na zaletišču in po odrivu v položaj za letenje, zato je včeraj izpustil poskusni skok. Robert Kranjec je bil v finalu žrtev razmer, saj je dobil kar 24,6 točke dodatka za izjemno močan veter v hrbet. »Vsi smo le ljudje. Od vseh sem pričakoval boljše uvrstitve, a so delali majhne napake, ki so bile v težkih razmerah, ko se je moč in smer vetra spreminjala, še bolj kaznovane. Kranjca je sunek vetra v hrbet dobesedno sklatil,« je še pojasnil Janus, ki v soboto ni bil zadovoljen s petim mestom na moštveni tekmi.