Na letošnjem prvem teniškem grand slamu je slovenska teniška igralka Andreja Klepač po dostojnem nastopu v polfinalu mešanih parov postala izjemno iskana partnerica v tej konkurenci za prihodnje turnirje. Med ženskimi dvojicami, kjer se je v Melbournu njena pot končala v drugem kolu, je po dogovoru, o katerem smo pred dnevi že poročali, že oddana prijateljici Katarini Srebotnik.

Nekaj ur pred Andrejinim polfinalnim nastopom v paru s simpatičnim levičarjem Filipincem Treatom Hueyjem na spektakularnem prizorišču arene Roda Laverja so Primorko, ki jo že deset dni mučijo hude bolečine v hrbtu, vzeli v roke maserji, potem pa je opravila še skrbno izbrane raztezne in ogrevalne vaje. Vse do klica iz čakalnice, od koder teniške igralke in igralce po hodniku slavnih, kjer na stenah visijo portreti zmagovalk in zmagovalcev odprtega prvenstva Avstralije, napotijo do vhoda na osrednje igrišče. Ves čas je Hueyja in Klepačevo, ki se je izjemnemu dogodku primerno pred dvobojem tudi malo naličila, kot največje teniške zvezde televizijska kamera pospremila do klopi desno od sodniškega stola. Medtem je voditelj programa bral njune največje teniške dosežke in potem občinstvu spektakularno oznanil: »Andreja Klepak, Slovenia!« Izgovoriti č je v angleško govorečih okoljih večen problem.

Enakovredna partija

Približno tretjina sedežev v sloviti areni Roda Laverja, ki sprejme nekaj manj kot 15.000 gledalcev, je bilo zasedenih, videti je bilo več romunskih zastav, nasprotnika naše dvojice sta bila Romun Horia Tecau in Američanka Coco Vandeweghe, slovenske zastave pa kljub izraziti naklonjenosti naših avstralskih rojakov do narodnih simbolov (kar tekmujejo med seboj, kdo bo večkrat ob raznih priložnostih oblečen v gorenjsko narodno nošo), ni bilo videti nobene.

Coco Vadeweghe ima v družini same športne ase. Njena mama Tauna je bila dvakrat na olimpijskih igrah, leta 1976 v Montrealu kot plavalka, osem let pozneje v Los Angelesu pa kot članica ameriške reprezentance v odbojki. Stric Kiki je bivši poklicni košarkar, zdaj generalni direktor ekipe Nuggets iz Denverja, ded Ernie je bil prav tako košarkar in je v petdesetih igral za ekipo New Yorker Kicks, za povrh pa je bila babica Colleen leta 1952 še miss Amerike. Romunski partner Vadeweghejeve Horia Tecau je trenutno drugi igralec na lestvici ATP med dvojicami. Pred dvobojem sta veljala za favorita, čeprav Klepačeva in Huey niti najmanj nista bila brez možnosti. Dvakrat 6 proti 4 v nizih za Američanko in Romuna v uri in devetih minutah, kolikor je trajal dvoboj, pomeni le, da sta bila uspešnejši par, ki je v pravem trenutku izbral srečnejšo potezo. Poudariti je treba, da se pri mešanih parih pri rezultatu 40 proti 40 za dobljeni niz odigra le še točka. Andreja Klepač zaradi bolečin v hrbtu res ni servirala stoodstotno in je zato izgubila dva servisa, v vsakem nizu enega, vendar je bila ocena poznavalcev zelo jasna – najbolje je igral Horia Tecau, Klepačeva in Treat Huey sta bila dobra, Coco Vandeweghe pa je iz zagate kar nekajkrat rešil njen partner.

Najprej bo poskrbela za hrbet

Andreja Klepač je po izgubljenem polfinalu turnirja za grand slam (njeno izjavo je posnela tudi avstralska radiotelevizijska mreža SBS, ki oddaja tudi v našem jeziku) povedala: »Občutek pri igranju v areni Roda Laverja je izjemen in mislim, da sva s partnerjem dostojno opravila svoj nastop. Dogovorila sva se, da ostaneva v stikih za skupno igranje tudi na prihodnjih turnirjih, na katerih so na sporedu mešani pari. Jutri odhajam domov na počitek in rehabilitacijo, danes pa se bodo mojemu hrbtu posvetili še tukajšnji maserji.«