Potem ko je Đoković včeraj kar nekoliko presenetljivo zlahka ugnal Rogerja Federerja in se šestič uvrstil v finale prvega grand slama v sezoni, je bilo aktualno le še vprašanje, kdo mu bo v nedeljo stal nasproti. Ali bo šlo za ponovitev lanskega finala z Murrayjem ali pa se bo prvič v finale grand slama uspelo uvrstiti mlademu Raoniću, ki v letošnji sezoni do danes še ni poznal poraza? Dolgo je bolje kazalo Raoniću, na koncu pa je tudi zaradi poškodbe dimelj moral priznati premoč izkušenejšemu Škotu.

Raonić povedel z 2:1, nato pa ga je ustavila poškodba

Raonić se je odločno lotil polfinala in z zanesljivim serviranjem in natančnimi udarci Murrayju v prvem nizu ni ponudil pravih možnosti, medtem ko je sam Škotu uspel odvzeti servis in niz dobil s 6:4. V drugem nizu je bilo izenačeno vse do 12. igre, ko je že vse kazalo na podaljšano igro, pa je Murray le uspel prvič v dvoboju dobiti igro na servis nasprotnika in niz je dobil s 7:5. Zmagovalca izenačenega tretjega niza je odločila podaljšana igra, kjer je Raonić ponovno izjemno serviral, kar mu je prineslo vodstvo v nizih z 2:1 in nasmihal se mu je prvi nastop v velikem finalu grand slama v karieri, a mu je načrte prekrižala poškodba dimelj, ki je je staknil ravno v tretjem nizu.

Kmalu v četrtem nizu je Raonić zahteval prekinitev in pomoč zdravnika, kar je že nakazovalo, da se dvoboj zanj ne utegne dobro končati. Kanadčan je v nadaljevanju postal precej bolj ranljiv na svoj servis, imel pa je tudi težave z gibanjem, kar je bila voda na mlin Murrayja, ki priložnosti ni izpustil iz rok. Četrti niz je Škot dobil s 6:4, kar mu je dalo psihološko prednost. V petem nizu je takoj dvakrat zapored odvzel servis Raoniću in povedel s 4:0, česar ni več mogel zapraviti in niz je dobil s 6:2 ter se petič v sedmih letih prebil v finale avstralskega turnirja.

Murray: To je bil težek dvoboj

»Pet finalov je izjemen dosežek. Tega mi nihče ne more odvzeti in na to sem lahko ponosen, saj bo le redkim uspelo, da bodo petkrat igrali v finalu OP Avstralije. Je pa bil to danes težek dvoboj. Predvsem je bilo boleče, ko sem v tretjem nizu igral zelo dobro, a ga izgubil, saj Raonić v podaljšani igri ni zgrešil niti enega prvega servisa, ima pa enega najboljših začetnih udarcev od vseh igralcev. Toda v nadaljevanju sem le uspel bolje brati njegove servise in uspešneje igrati v igrah, ko je on serviral,« je po zmagi povedal Murray, nato pa vendarle priznal, da mu je pomagala tudi poškodba nasprotnika: »To je velika smola za Raonića, da se je poškodoval v takšnem trenutku. Za vse bi bilo bolje, če bi bil zadnji niz nekoliko bolj izenačen, a imel je vidne težave z gibanjem po igrišču in tudi serviral je slabše.«

Đoković v vlogi velikega favorita

Murray in Đoković se bosta v finalu v Melbournu pomerila že četrtič, vse predhodne dvoboje v letih 2011, 2013 in 2015 pa je dobil Srb, ki bo tudi v nedeljo v vlogi favorita. V medsebojnih dvobojih »Nole« vodi z 21:9, v zadnjem obdobju pa je proti Škotu od 11 dvobojev izgubil le finale Wimbledona leta 2013.

»Proti Novaku si ne moreš privoščiti, da bi karkoli storil slabo. Moral bom biti osredotočen in do potankosti izpeljati taktični načrt, če bom želel zmagati. V zadnjih dvobojih proti njemu nisem bil najbolj uspešen, zato upam, da bo tokrat drugače,« pred finalom pravi Murray.

(Foto: Reuters)

Raonić še nikoli ni bil tako razočaran

Raonić je bil po porazu zelo razočaran, svoje frustracije zaradi poškodbe pa je pokazal v petem nizu, ko je po izgubljeni igri na svoj servis razbil lopar.

»Žal je prišlo do te poškodbe. Verjetno še nikoli nisem bil tako razočaran na igrišču, a kar je, je. Najbrž sem tudi zaradi tega v petem nizu reagiral neprimerno, ko sem verjetno moral sprostiti frustracije na plano,« je dejal Raonić, ki se je s starši preselil iz Črne gore v Kanado, ko je bil star tri leta.

Leta 2014 je Miloš prvič resneje opozoril nase, ko se je uvrstil v polfinale Wimbledona, pred dnevi pa je izenačil ta dosežek v Melbournu, kar pred njim ni uspelo še nobenemu igralcu, ki je igral pod kanadsko zastavo. A vsaj danes mu to ni bilo v tolažbo. »Sem v precej boljši formi, kot sem bil pred 18 meseci, ko sem v Wimbledonu prvič zaigral v polfinalu grand slama, a to mi ne pomaga kaj dosti. Morda bi bilo bolje, če ne bi bil poražen pred 20 minutami, saj je v vsem skupaj vendarle precej več pozitivnega kot negativnega,« je izjavil takoj po tekmi.