Ko v sezoni ni velikega prvenstva, kar se v alpskem smučanju zgodi vsaka štiri leta, je jasno, kdaj je vrhunec sezone moškega dela svetovnega pokala – ko je na sporedu Kitzbühel. Od danes do nedelje se bodo najboljši alpski smučarji sveta merili v štirih od petih disciplin. Na 76. preizkušnji za pokal Hahnenkamm bo danes najprej superveleslalom (11.45), popoldan še slalom (16.45), ki bo skupaj s superveleslalomom štel za alpsko kombinacijo. Pika na i dogajanja na avstrijskem Tirolskem bo jutrišnji smuk (11.45), v nedeljo pa bo še slalom (prva proga ob 10.30, druga ob 13.30).

Na štirih dirkah bodo organizatorji med najboljše tekmovalce razdelili 645.000 evrov, kar je rekordni denarni sklad na tekmah svetovnega pokala. 70.300 evrov bosta prejela zmagovalca sobotnega smuka in nedeljskega slaloma v Kitzbühlu, najhitrejši na današnjem superveleslalomu bo bogatejši za 52.725 evrov, prvi v alpski kombinaciji pa bo v naslednjih osmih dneh na svoj račun prejel 45.325 evrov.

Organizatorje skrbi sobotna napoved

V središču prestižnega tirolskega kraja smo bili priča zanimivemu pogovoru prijazne prodajalke z Nemcem, verjetno turistom, ki je imel enake težave kot mi. Menjal je namreč evrski bankovec za kovance, da je lahko na parkirnem avtomatu plačal parkirnino. Videti je bil zadovoljen, saj v Kitzbühlu ni preprosto najti parkirišča že dan pred tekmo ob 10. uri. »Kako mi je všeč? Nimam še pravih vtisov. Nisem pa na poti do Kitzbühla opazil nobene reklame za prireditev, kar se mi je zdelo nenavadno,« je odgovoril prodajalki. »Reklama? Zakaj bi jo potrebovali? Pa saj vsak ve, kdaj bodo dirke na Hahnenkammu,« je suvereno končala debato domačinka. Nas ni ogovorila. Ob menjavi denarja nas je le pogledala, češ, kaj ni jasno Nemcu.

Medtem ko so organizatorji v minulih treh dneh suvereno izpeljali vse treninge, jih najbolj skrbi vremenska napoved. Danes bo sončno vreme s temperaturno inverzijo. V noči s petka na soboto bo padlo od 10 do 20 cm snega, problem pri izpeljavi klasične smukaške preizkušnje pa zna predstavljati nizka oblačnost. V nedeljo bo vetrovno in megleno, a naj izvedba slaloma ne bi bila vprašljiva. »Uživajte vsaj v današnjih preizkušnjah, ki bodo za smučarske razglednice. Obljubimo lahko le, da bomo garali, da bomo izpeljali celoten program,« je na večernem sestanku vodij reprezentanc dejal vodja moškega dela svetovnega pokala Šved Johan Wallner.

Innerhofer na Traversi kot kamikaze

Andrej Šporn od leta 2010, ko je na smuku zaostal le za Didierjem Cuchem, v Sloveniji sliši tudi na ime Gospod Kitzbühel. Z nadimkom ga nismo poklicali včeraj, saj se je ob njem v ciljni areni ves čas smukal Didier Cuche, najuspešnejši smukač Streifa v 21. stoletju. Cuche je na avstrijskem Tirolskem nedvomno najbolj cenjen Švicar. Spremljanje odsekov Šporna na posameznih delih najtežje smukaške proge na svetu kaže, da sta s Streifom še vedno dobra prijatelja. Tudi na včerajšnjem treningu je bil Kranjskogorčan na nekaterih odsekih izjemno hiter, celo najhitrejši, a na drugih precej prepočasen. Skupek vsega pa je bil 31. čas. »Zares zadovoljen bi bil le z uvrstitvijo med deseterico,« je odločen Andrej Šporn, ki je potarnal, da je letos uničil že dva tekmovalna para Stöcklijevih smuči. Boštjan Kline je priznal, da ima do Streifa še vedno preveč spoštovanja. »Rad bi sicer odmislil ves kitzbühlski pomp, a je tu že trening tako obiskan, da tega ni mogoče spregledati. Kljub temu verjamem, da mi lahko že na tekmi uspe sanjska vožnja. Navsezadnje je podoben podvig včeraj uspel Casseju,« pravi v tej sezoni najhitrejši Slovenec, včeraj 44. Martin Čater je dosegel 48. čas.

Italijan Mattia Casse je včeraj s startno številko 47 postavil najhitrejši čas treninga. Izkoristil je dobro vidljivost v spodnjem delu proge, potem ko se je v ciljnem izteku vse vrtelo okrog dotlej najhitrejšega Christofa Innerhoferja. »Ne verjamem, da lahko Innerhofer še enkrat odpelje Traverso, kot jo je včeraj. Nazadnje sem v spodnjem delu proge videl takšno smučanje, ko so se za zmago borili Stephan Eberharter, Hermann Maier in Daron Rahlves. Tako hrabrih je malo smučarjev. Še posebej na treningu,« je divje smučanje Južnotirolca komentiral Šporn.

Klemen Kosi je izpustil včerajšnji trening smuka. Kline nam je dejal, da se je počutil slabše in je hranil moči za današnja nastopa. Zaveda se namreč, da ima izjemno priložnost za novo vrhunsko uvrstitev. Prejšnji teden je namreč Mariborčan na alpski kombinaciji zasedel sedmo mesto. Na današnjem superveleslalomu bo tekmovalo šest slovenskih smučarjev (Šporn, Kline, Kosi, Čater, Štefan Hadalin in Miha Hrobat), na slalomu pa ne bo le Šporna.