Prihajajoči konec tedna se bodo dekleta v Kranjski Gori pomerile na Zlati lisici, a precej več pozornosti bodo deležni njihovi moški kolegi, ki jih istočasno v Kitzbühlu čaka spopad z najtežjo progo na svetu, kjer se verjetno tudi najbolj pogumnim na startu vsaj malo tresejo kolena, saj je vsaka manjša napaka ali padec koncentracije na progi lahko tudi usoden. Smučarji na Streifu po dobrih sedmih sekundah po startu že dosežejo hitrost 120 kilometrov na uro, v cilj pa pridrvijo s hitrostjo okoli 140 kilometrov na uro.

Fantje so ta teden na Petelinjem grebenu že opravili dva treninga, včerajšnji pa je bil zaradi težav z vremenom odpovedan, kot tudi današnji superveleslalom. V Kitzbühlu bodo v jutri poskušali izpeljati smuk, v nedeljo pa še slalom. Na težko pričakovanem sobotnem smuku za glavnega favorita velja Švicar Didier Cuche, ki je včeraj naznanil, da bo po sezoni postavil smuči v kot. Cuche je v Kitzbühlu po smuku na najvišji stopnički stal že štirikrat in bo tokrat napadal rekordno peto zmago.

Ravno 37-letnik je bil najhitrejši na sredinem treningu, ki pa se ni najbolje končal za Ivico Kostelića. Hrvat je med vožnjo zadel v količek, kar ga je ravno pred skokom vrglo iz ravnotežja in lanski zmagovalec v skupnem seštevku svetovnega pokala je po padcu pristal v zaščitni mreži. Na srečo pri tem ni utrpel poškodb in bo konec tedna normalno tekmoval.

Po prihodu v cilj se je Ivica srečal s svojo slavno sestro Janico, ki jo je njegov padec vidno pretresel, potočila pa je tudi nekaj solz. Nič čudnega, da se je Janica ustrašila za zdravje svojega brata, če pomislimo le na nekaj nesrečnežev v zadnjih letih, ki je po padcu v Kitzbuhlu niso odnesli tako dobro kot Kostelić.

Leta 2008 je Američan Scott Macartney pri veliki hitrosti pri ciljnem skoku izgubil kontrolo med letom in pri doskoku z glavo udaril v trdo snežno podlago, pri tem pa je izgubil zavest. V ciljni areni je zavladala smrtna tišina, ko se je nezavesten tresel na tleh. Macartney jo je odnesel le s pretresom možganov.

Leto kasneje se je na istem mestu na treningu huje poškodoval Švicar Daniel Albrecht, ki je pri hitrosti 138 kilometrov na uro izgubil kontrolo med skokom. Ko je poletel 70 metrov daleč, je priletel na hrbet, nato pa ga je vrglo na kolena in obraz. Nezavestnemu so na kraju nesreče 20 minut nudili prvo pomoč, potem pa so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer so ga zaradi hujših poškodb glave in pljuč dali v umetno komo. Na bele strmine se je vrnil šele decembra leta 2010.

Tudi lansko leto ni minilo brez šokantnih prizorov. Najhuje je nastradal Hans Grugger, ki je pri padcu na treningu utrpel poškodbe glave in prsnega koša, po operaciji v Innsbrucku pa je bil tudi on 12 dni v umetni komi.

Dva dni za njim je na tekmi grdo padel še Italijan Siegmar Klotz, ki si je poškodoval glavo in zapestje.

Proga v Kitzbühlu je torej zares vredna velikega spoštovanja. “Ko se poženeš na progo, občutiš smrtni strah,“ je pred nekaj leti izjavil Stephan Eberharter, odlični Avstrijec, ki je na Streifu slavil zmago leta 2004.

“Streif je tako zelo lep, a preklet. Je blažena mešanica. Tu je naravno okolje smučanja, hrib pa hkrati privlači in straši, kar ustvarja tako veliko avro, da z njo navdušuje,“ pa so se o legendarnem prizorišču pesniško izrazili pri italijanskem Eurosportu v napovedi letošnjih tekem.

Upajmo, da v prihodnjih dneh ne bomo poročali o novih padcih in poškodbah smučarjev. Morda raje o uspehu kakšnega slovenskega smukača, nenazadnje je bil Andrej Šporn, ki je pred dvema letoma tu že osvojil drugo mesto, na treningih peti in sedmi, kar je odlična napoved pred sobotnim spektaklom.