1. podpira izdajo države (brezkompromisna podpora Erjavcu ob arbitražnem škandalu),

2. podpira uničevanje gospodarstva na kratek in dolgi rok (podpora ministru za infrastrukturo Gašperšiču, ki javno zavira gradnjo drugega tira, zamenjava vodstva na Darsu, da bodo na vrhu njegovi, ko se bo, če se bo, zgodilo elektronsko cestninjenje),

3. eksplicitna in javna podpora kriminalu in kraji javnega denarja v primeru ministra Mramorja, kriminal in krajo je žal javno podprl tudi rektor univerze Svetlik – kaj bo s tako univerzo, lahko le ugibamo).

Vprašujem se, kako se take abotnosti pojavijo človeku, ki se je samooklical za trosilca etike in morale. Tukaj se postavi vprašanje, ali je Cerar postal tako aboten te zadnje mesece ali je pač tak že od prej. Cerar je bil namreč do zasedbe premierskega mesta svetovalec vlade. Kakšne zakone so sprejemale vlade (vse po vrsti), pa čutimo državljani na lastni koži.

Nikdar se ni zgodilo, da bi Cerar kot svetovalec vladi kak zakon zavrnil, ga proglasil za neustavnega ali podobno. Zaključek tukaj ni enostaven, da pa vsakemu posebej razmišljati.

O dosedanjih vladah pa samo tole: prva vlada v samostojni Sloveniji je bila pod vodstvom Peterleta, ki resnici na ljubo o vodenju države ni imel pojma. Vse naslednje vlade so bile ena slabša od druge, Cerarjeva pa je ena najslabših doslej.

Po veliki zmagi SMC na državnozborskih volitvah se je oglasil Cerarjev oče in med drugim o svojem sinu dejal, da je sicer pošten in da upa, da ne bo kot kakšna baba. Pa prav to je premier postal.

Ali je lahko človek (kot je Mramor) univerzitetni profesor?

Ali je lahko rektor univerze človek (Svetlik), ki podpira krajo javnega denarja?

Ali je lahko človek, ki je namerno ali zaradi svoje abotnosti (Erjavec je neposredni in v prvi vrsti) kriv za arbitražni škandal, še minister?

Ali je lahko človek, ki javno zavira ekonomijo države (Gašperšič nasprotuje gradnji drugega tira, hkrati pa ustanavlja družbo za izvedbo drugega tira, kadruje v Darsu za lastne koristi), še minister?

Ali je lahko premier, ki javno podpira krajo javnega denarja, izdajo države in požre vse, kar je govoričil o etiki in morali, še premier?

Jernej Pogačnik, Kamna Gorica