Duh je ušel iz steklenice. Svetovna javnost je dokončno izvedela, kar se šušlja že več let – vrhunski tenis je prepleten z nameščanjem izidov. Podrobnosti sta objavila britanska medija BBC in Buzzfeed News, ki sta družno udarila na uvodni dan prvega letošnjega turnirja za grand slam v Melbournu. V oči bode podatek, da naj bi bilo v nameščanje izidov vpletenih šestnajst igralcev, ki so bili v zadnjih sedmih letih uvrščeni med najboljših petdeset na svetu. Več kot polovica jih igra v Melbournu, med njimi naj bi bili celo zmagovalci turnirjev za grand slam. Pri BBC in Buzzfeed se za objavo imen niso odločili, saj brez dostopa do telefonov, bančnih podatkov in računalniških zapisov ni mogoče z gotovostjo potrditi, ali so teniški igralci sodelovali pri nameščanju izidov ali ne.

Dobički, težki nekaj deset tisoč funtov

Raziskavo vodi Združenje teniških profesionalcev (ATP), ki je analiziralo 26.000 tekem in opravilo intervjuje z igralci, teniškimi strokovnjaki in poznavalci stav. V večino primerov so vpletene stavniške organizacije iz Rusije, Severne Italije in Sicilije, v določenih primerih so se pojavili tudi računi iz Francije in Argentine. Dobički so se gibali med 10.000 in 75.000 funti. V dveh primerih, ko je bil vpleten argentinski teniški igralec Martín Vassallo Argüello, sta dobička znašala 129.000 in 257.000 funtov. V igri so bile različne stavniške kombinacije, denimo, kdo bo zmagal tekmo, kdo bo dobil prvi niz ali kdo bo zmagal z 2:0 ali 3:0 v nizih. Največkrat je šlo za začetne dvoboje na turnirjih, med njimi tudi v Wimbledonu in na Rolandu Garrosu.

Pri petnajstih vrhunskih teniških igralcih je opaziti stalni vzorec, da so proti slabšim tekmecem izgubili predvsem takrat, ko je bilo na njihov poraz vplačanih nenavadno veliko stav. »Obstaja približno deset igralcev, ki so srž problema,« je za BBC dejal Mark Phillips, ki je eden od preiskovalcev in poznavalcev stavniškega zakulisja. »Dokazi so dovolj jasni, da bi lahko problem zatrli v kali in drugim igralcem poslali jasno sporočilo, da stave ne sodijo v tenis,« je pristavil Phillips, ki je razočaran, ker ni konkretnejših ukrepov. Najbolj je na udaru Enota za teniško integriteto (TIU), ki ima vse podatke, toda ostaja tiho. Problem je v kadrovski podhranjenosti, saj ima TIU zgolj pet redno zaposlenih preiskovalcev, kar je bistveno premalo v boju z razširjeno stavniško mafijo. Ali pa bi bil morebiten črni madež za tenis prevelik, zato so vse skupaj raje pometli pod preprogo?

Na problem opozarjali tudi slovenski teniški igralci

Najbolj očiten sporen primer sega v leto 2007. Na turnirju serije ATP v Sopotu na Poljskem se je Nikolaj Davidenko, ki je bil tedaj četrti igralec sveta, pomeril z Argüellom, ki je zasedal 87. mesto na lestvici ATP. Ruski teniški igralec, ki je leto pred tem v Sopotu osvojil turnir, je brez težav dobil prvi niz in v drugem hitro prišel do odvzema servisa. Davidenko je bil na sprehodu do zmage, toda na stavniškem trgu so različni vlagatelji iz Rusije vztrajno polagali velike vsote na Davidenkov poraz, skupno kar 3,6 milijona funtov. Dobro so vedeli, zakaj. Davidenko je sredi drugega niza začel tarnati nad bolečinami v levem gležnju in nožnih prstih, zato je dvoboj v tretjem nizu tudi predal. Preiskovalci so hkrati odkrili, da si je Argüello pred turnirjem v Sopotu s članom severnoitalijanske stavniške organizacije izmenjal kar 82 kratkih mobilnih sporočil. Končni epilog je bil precej medel, saj nobeden od igralcev ni bil kaznovan. Še največ so storile stavnice, ki so dvoboj umaknile iz ponudbe, zato niso izplačale nobenega dobitka.

Na problem stav v tenisu so večkrat opozorili slovenski teniški igralci. Nazadnje Blaž Kavčič v decembrskem intervjuju za Dnevnik. Opisal je nespodobno ponudbo, ki jo je pred leti dobil v Južni Koreji. »Nekdo je prišel v hotel in potrkal na moja vrata. Vedel je, da igram proti igralcu s povabilom organizatorja in da sem utrujen, ker sem isti dan priletel iz San Rema, za moj poraz pa je bila določena zelo velika kvota. Ponudil je torbo denarja, če naslednji dan izgubim,« je povedal Kavčič, ki je gospoda odslovil. »Če pogledamo turnirje, je marsikje glavni sponzor stavnica, ko je hitro jasno, kako je vse skupaj povezano. Nižje postavljeni igralci dobivajo številne sporne ponudbe, ki jih ne morejo zavrniti. Gre za začaran krog. Zdi se, da imajo dobre informacije, kdo je pripravljen za takšne posle in kdo ne. Jaz že nekaj let nisem dobil nobene ponudbe. V stave je vpletenih veliko igralcev, toda to je težko dokazati, saj posle opravljajo ljudje iz ozadja,« je razkril slovenski teniški igralec.