Omenjeno krojenje izidov naj sicer ne bi bilo prisotno na tekmah svetovnega prvenstva, pač pa na prijateljskih tekmah Gane. K predsedniku zveze Kwesiju Nyantakyiju naj bi prejšnji mesec pristopila dva moška z denarnim predlogom o odkupu tekme.

Omenjena moška naj bi bila plačana s strani britanskih medijskih hiš Channel 4 in Daily Telegraph, njun predlog pa naj bi posneli s skritimi kamerami. Moška naj bi posneli tudi, ko sta skušala podkupiti delegate ganske nogometne zveze, ki naj bi zagotovili, da bi posel stekel.

"Zadevo smo pri GFA prijavili tudi mednarodni in afriški nogometni zvezi, želimo tudi pojasniti, da ponudbe GFA ni sprejela, javnosti pa želimo zagotoviti, da kaznivih dejanj ne podpiramo in zahtevamo sankcije za posameznike, če se bodo obtožbe izkazale za resnične," so v izjavi za javnost zapisali predstavniki GFA.

Zadeva je v Gani sprožila burno javno razpravo, mnoge je zmotilo tudi dejstvo, da je zgodba pricurljala v javnost prav v času svetovnega prvenstva, ko čaka Gano odločilna tekma proti Portugalski. Gana še ima možnosti za preboj v osmino finala, a mora v naslednji tekmi v četrtek premagati Portugalsko in upati na ugoden rezultat s tekme med Nemčijo in ZDA.