Z grožnjo rdečega – vročinskega – alarma, kar v Melbournu pomeni neigranje na zunanjih teniških igriščih ter selitev na tri stadione s pomično streho in vrhunskim sistemom za hlajenje, se je začel prvi turnir za grand slam v letu 2016, odprto prvenstvo Avstralije v svoji 104. ponovitvi. Ker sta Novak Đokovič med moškimi in Serena Williams med ženskami v Melbournu skoraj programirana zmagovalca turnirja, je edino upanje tihih izzivalcev in izzivalk njun slab dan ali poškodba. Tako je leta 2014 Novaku spodletelo proti Stanu Wawrinki in Sereni na zadnjem lanskem grand slamu v New Yorku proti Roberti Vinci. Pri moških bo vroč konkurent še Švicar Roger Federer, pri ženskah pa Simona Halep, Maria Šarapova in Garbine Muguruza, ki pa so imele v zadnjem času težave z zdravjem.

V tihi bitki med agencijami, ki skrbijo za dobro ime vrhunskih teniških igralk in igralcev, so tokrat zmagali Švicarji, ki so potegnili svojega aduta, ko so napovedali, da bosta Roger Federer in njegova proslavljena rojakinja Martina Hingis, trenutno prva igralka sveta med ženskimi dvojicami v paru z Indijko Sanio Mirza, na ihto svojih rojakov že skoraj šest let poročeno s Pakistancem, skupaj zaigrala v paru na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, ne za denar, temveč za čast. Tam nameravata osvojiti zlato kolajno. Tako se namreč prekrije javno negodovanje športnikov iz drugih športnih panog, tudi naših smučarjev skakalcev, da so zaslužki v tenisu prebili vse razumne meje. Toda milijoni gledalcev tenisa na turnirjih in ob televizijskih sprejemnikih taka izplačila odtehtajo, sicer se pri veliki blagovni znamki ženskega spodnjega perila Berlei ne bi odločili, da bo njihove modrce oglaševala sicer robustna Serena Williams, ki so jo na fotografijah za velike plakate z retušo dodobra stanjšali. Namesto da bi modrce reklamirala Marija Šarapova, se je Rusinja raje prodala plastenkam za vodo, Rafael Nadal pa španski gradbeno-projektni verigi.

Avstralci se bodo na svojem letošnjem turnirju za grand slam poslovili od proslavljenega Lleytona Hewitta (njegov bojni vzklik C'mon! je v splošni rabi med igralci in celo igralkami), ki se je skupaj z nami spomnil enega svojih prvih pravih teniških turnirjev v karieri, ko je kot najstnik maja leta 1998 z očetom Glynnom prišel v Domžale na turnir serije challenger Renault Slovenian open. Isto leto kot Rus Marat Safin in leto prej kot Švicar Roger Federer. »In prav s Safinom sem leta 2005 v finalu odprtega prvenstva Avstralije odigral svoj najboljši dvoboj v življenju, čeprav sem ga izgubil,« je Lleyton Hewitt končal svoj zadnji pogovor z novinarji pred zadnjim turnirjem za grand slam.

Slovenci bomo letos na OP Avstralije spremljali le Slovenke, kajti naš moški tenis (Blaž Rola in Grega Žemlja sta bila nekaj časa v Melbournu), trenutno ni dovolj dober niti za drugi krog kvalifikacij, imamo pa v konkurenci posameznikov v Veliko Britanijo izvoženega Slovenca Aljaža Bedeneta. Zares nas bo tako med posameznicami zastopala le Polona Hercog iz Kamnice pri Mariboru, ki ji bo v prvem kolu nasproti stala Srbkinja Jelena Janković, ki po izboru in količini kletvic na igrišču naglo dohiteva do sedaj nedosegljivo Madžarko Zsuzso Temešvari, ki je bila med prvimi igralkami tenisa, ki so nastopale v minikrilu. Z njeno rojakinjo Timeo Babos, ki je bila nekoč vrstnica naši takrat še nadarjeni mladinki Nastji Kolar in ki jo vedno spremlja oče Csaba, bo odslej med ženskimi pari nastopala naša večna Katarina Srebotnik. Primorka Andreja Klepač, ki je v Španki Lari Arraubarrena našla idealno partnerko, si bo prizadevala priti na končni masters dvojic v Singapurju, kar ji je lani za las spodletelo. Z Američanko Christino McHalle pa bo v igri parov nastopila še Polona Hercog, ki bo v sredo praznovala 25. rojstni dan in ki s hrvaškim trenerjem Željkom Krajanom vse hitreje pozablja izgubljene priložnosti iz minulih let. Pozna se, da sta srečna tudi zasebno.

Posebno poglavje je trenutno najvišje postavljeni Avstralec hrvaškega porekla na lestvici ATP – v Stuttgartu rojeni Bernard Tomič, ki razen razkošnega teniškega talenta nima prav urejenih vseh predalov, saj so mu neumnosti (med zadnjimi cvetkami je bila njegova predaja na turnirju v Sydneyju, za kar je okrivil gost promet in slab spanec) mnogo bližje kot garaški šport, zaradi česar je novi kapetan avstralske teniške reprezentance v Davisovem pokalu Lleyton Hewitt njegov nastop že dal pod vprašaj.