V začetku marca poteče mandat viceguvernerju Banke Slovenije (BS) Darku Bohnecu, mesec dni kasneje pa še viceguvernerki Stanislavi Zadravec Caprirolo. Čeprav si oba želita ostati na sedanjih mestih, možnosti, da bi jima to uspelo, tako rekoč ni. Njuni ponovni izvolitvi namreč niso naklonjeni niti v opoziciji niti v koaliciji. To nekateri naši sogovorniki razumejo tudi kot zaušnico guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu, saj je kandidaturo obeh predlagal prav on.

Največja opozicijska stranka SDS je predsedniku države Borutu Pahorju, ki je včeraj začel posvete z vodji poslanskih skupin o kandidatih za viceguvernerski mesti, sporočila, da med šestnajstimi prijavljenimi kandidati izrecno ne podpira prav Zadravec-Caprirolove in Bohneca, poleg njiju pa tudi ne sedanjega člana evropskega računskega sodišča v Luksemburgu Milana M. Cvikla. Kot razlog za nasprotovanje še enemu mandatu sedanjih viceguvernerjev so slovenski demokrati navedli nedovzetnost vodstva Banke Slovenije za njihove predloge, ki bi prispevali k učinkovitejšemu reševanju bančne krize in k zaostritvi odgovornosti v bančnem sistemu. Milanu. M. Cviklu pa očitajo globoko vpletenost v zgodbo o Patrii, tako v času njegovega ministrovanja kot tudi v času vodenja parlamentarne preiskovalne komisije.

V drugi največji opozicijski stranki Združeni levici med prijavljenimi kandidati niso našli nikogar, ki bi ga lahko podprli. Kot pravijo, svojih glasov ne morejo dati tistim, ki so aktivno sodelovali pri pregledih bank in sanaciji bančnega sistema leta 2013. Prav tako med šestnajsterico ne vidijo nikogar, ki bi bil »protiutež neoliberalni usmeritvi sveta Banke Slovenije«.

Tihi koalicijski dogovor

V koalicijskih strankah naj bi obstajal »tihi dogovor«, da Stanislave Zadravec Caprirolo in Darka Bohneca ne bodo podprli. Tako sta se na seznam štirih kandidatov, ki jih kot najprimernejše ocenjujejo v DeSUS, po naših informacijah uvrstila sedanja generalna sekretarka BS, ki je v banko prišla iz urada za preprečevanje pranja denarja, Vida Šeme Hočevar in finančnik Intereurope v času, ko je to družbo vodil Andrej Lovšin, zdaj pa v banki DBS skrbi za upravljanje tveganj, Primož Dolenc. Poleg njiju sta v ožjem izboru DeSUS še Marko Bošnjak (zdaj član uprave Hypo Alpe-Adria-Bank) in Milan M. Cvikl. Socialni demokrati naj nobenega od prijavljenih kandidatov ne bi posebej favorizirali, bi pa tako kot poslanci stranke upokojencev tudi oni podprli Šeme-Hočevarjevo in Cvikla. Pri Bošnjaku nekateri v koaliciji napovedujejo, da bodo njegovo aktualno vlogo v omenjeni poslovni banki še nekoliko preučili. Bošnjakovi kandidaturi pa so naklonjeni v opozicijski NSi.

V največji vladni stranki SMC so opravili pogovore kar s 15 prijavljenimi kandidati, v njihov izbor najbolj kompetentnih jih je prišlo šest. Med njimi menda nihče od tistih, ki so že sedaj v Banki Slovenije. Kot je mogoče slišati, pa bodo v SMC ta seznam še skrajšali; na današnjem posvetu pri predsedniku Pahorju naj bi predlagali tri imena. Katera bodo to, v največji vladni stranki še ne želijo razkriti. Po naših informacijah naj med njimi ne bi bilo Cvikla, ki se je sicer uvrstil na njihov seznam šestih kandidatov. Sicer pa je v koalicijskih vrstah včeraj zakrožila informacija, da naj predsednik države Cviklovi kandidaturi ne bi bil naklonjen oziroma da Pahor nekdanjega generalnega sekretarja svoje vlade ne bo predlagal za viceguvernerja. Ob tem spomnimo, da Cviklu tudi ni uspela vnovična kandidatura za člana evropskega računskega sodišča v Luksemburgu. Vlada je namreč za to mesto konec decembra predlagala sedanjega namestnika predsednika slovenskega računskega sodišča Sama Jereba.

Če je že jasno, da sedanja viceguvernerja Zadravec-Caprirolova in Bohnec nimata možnosti za ponovno izvolitev, pa tega, kdo od kandidatov bi lahko zbral potrebnih 46 poslanskih glasov, še ni mogoče napovedati. Prav tako tudi še ni jasno, ali bo predsednik Pahor državnemu zboru predlagal le dva kandidata ali bo spisek, ki ga mora v parlament poslati najkasneje v petek, daljši. Mandat viceguvernerja traja šest let, plača pa znaša okoli 10.000 evrov bruto.

Suzana Kos, Meta Roglič