Tako Platinija kot Fifinega predsednika v odstopu Seppa Blatterja je drakonska kazen doletela 21. decembra, in sicer zaradi nepojasnjenega plačila v višini 1,7 milijona dolarjev, ki ga je Blatter Francozu nakazal pred štirimi leti kot plačilo za svetovalno delo pri krovni nogometni zvezi. Primer je le eden v vrsti korupcijskih škandalov, ki so Fifo pahnili v največjo krizo v zgodovini njenega obstoja.

Platini je sicer že vse od izbruha afere zanikal krivdo, obenem pa upal, da se bo obtožb otresel še pred pričetkom Fifinih predsedniških volitev 26. februarja. A kot danes poroča športni časnik L'Equipe, si je nekdanji kapetan francoske izbrane vrste sedaj premislil in se odpovedal kandidaturi. »Umikam svojo kandidaturo. Tega več ne prenesem. Nimam ne časa in ne sredstev za obiskovanje svojih volivcev, srečevanja z ljudmi in soočanja z nasprotniki. Z umikom sem sprejel odločitev, da se v celoti posvečam obrambi v primeru, ki nima nobene povezave s ponarejanjem ali korupcijo.«

Platini je vse od najave svoje kandidature veljal za prvega favorita za zmago na predsedniških volitvah, na katerih ima pravico do glasa vseh 209 članic Fife. »V vsega dveh dneh sem od nogometnih zvez prejel okoli sto pisem podpore in okoli 50 zavez,« je za L'Equipe še razkril 60-letnik, ki ga je etična komisija kaznovala tako z osemletnim suspenzom kot z denarno globo v višini 80 tisoč švicarskih frankov.

V bitki za predsednika Fife tako sedaj ostaja pet kandidatov. In sicer jordanski princ Ali Bin Al Husein, predsednik Azijske nogometne zveze šejk Salman Bin Ebrahim Al Khalifa iz Bahrajna, nekdanji Fifin uradnik Jerome Champagne, generalni sekretar Uefe Gianni Infantino in južnoafriški poslovnež Tokyo Sexwale.