V ponedeljek je Fifina etična komisija Seppu Blatterju in Michelu Platiniju (zaradi sumljivega nakazila 1,85 milijona dolarjev med njima leta 2011) izrekla osemletno prepoved delovanja v nogometu. 79-letni Švicar je pričakovano kmalu po izreku kazni napovedal, da se bo nanjo pritožil, saj naj bi bila nepravična, še vedno pa je tudi vztrajal pri trditvi, da je nedolžen. Očitno pa se je nato sprijaznil z dejstvom, da mu je odzvonilo, tako je vsaj moč sklepati po njegovih izjavah v zadnjem intervjuju za The Wall Street Journal.

»Zaključil sem z delom v nogometu. Izgubil sem vse zaupanje in vero v našo organizacijo, ko se je 27. maja preiskavi priključila ameriška preiskovalna služba (FBI). Tistega dne so Fifo predstavili kot organizacijo, podobno mafiji. 40 let sem delal na Fifi. O tej preteklosti govorim brez težav, saj je bila zame briljantna, precej bolj kot bo prihodnost,« pravi Blatter.

»V Švici moraš za osemletno kazen koga ubiti ali oropati banko«

Blatter je poleg osemletne prepovedi delovanja v nogometu dobil tudi denarno kazen v višini 50 tisoč švicarskih frankov, medtem ko bo Platini moral plačati nekoliko več, 80 tisoč švicarskih frankov. Švicar se je pošalil, da je Platini nekoliko dražji od njega, o dolžini kazni pa dodal: »Ta kazen je nesmiselna. Po švicarskih zakonih moraš za osemletno kazen nekoga ubiti ali pa oropati banko.«

Da je kazen nesmiselna in predolga, se z njim strinjajo le redki, saj so bili odzivi po svetu večinoma bolj v smeri, da sta jo nekoč cenjena in ugledna nogometna funkcionarja še dobro odnesla.