Platini trenutno prestaja devetdesetdnevno prepoved opravljanja vseh dejavnosti v nogometu, zaradi spornega nakazila v višini dveh milijonov dolarjev, ki ga je pred štirimi leti prejel prav od Blatterja. Dvojica sicer že dalj časa zanika, da je govora o podkupnini in trdi, da je šlo zgolj za vnaprej dogovorjeno izplačilo za svetovalno delo, ki ga je Platini opravljal, ko je bil še Blatterjev svetovalec pri Fifi.

Kazen, ki jo je etična komisija izrekla Platiniju, ni načela zgolj njegovega ugleda, temveč tudi pošteno prekrižala njegove načrte za prihodnost. Ni namreč skrivnost, da si 60-letnik na mestu predsednika Fife močno želi naslediti Blatterja, trenutni suspenz pa mu onemogoča, da bi vložil kandidaturo za prihajajoče volitve v krovni nogometni zvezi.

Platini je kazen etične komisije zato skušal preklicati tudi s pritožbo na Mednarodnem športnem razsodišču, ki pa je danes z obrazložitvijo, da preostanek 90-dnevnega suspenza Platiniju ne bo povzročil nepopravljive škode, pritrdilo odločitvi etične komisije.

»Sem razočaran, saj se Michele ne bo mogel udeležiti žreba skupin za evropsko prvenstvo leta 2016. To si je zaslužil,« je za tiskovno agencijo Reuters odločitev razsodišča komentiral njegov rojak in predsednik Francoske nogometne zveze Noel Le Graet.

Platinijeva kandidatura za predsednika Fife je tako sedaj odvisna izključno od odločitve etične komisije, ki naj bi končno razsodbo v primeru podala nekaj dni pred božičem. Če bo nekdanji francoski reprezentant skupaj z Blatterjem spoznan za krivega, mu grozi celo več letna prepoved opravljanja vseh dejavnosti v nogometu.