Četudi je slovaški Eco-invest za delnico Palome ponujal višjo kupnino kot poljski finančni sklad Abris Capital, hkrati pa je bil pripravljen sladkovrško družbo dokapitalizirati z višjim vložkom, vse kaže, da bo Paloma končala v poljskih rokah.

Za to si je vse od začetka prodajnega postopka pred dobrim letom prizadeval predsednik Palomine uprave Tadej Gosak. Med šestimi prejetimi nezavezujočimi ponudbami, ki so se po neuradnih informacijah razlikovale za vsega skupaj deset odstotkov, je namreč le Abris Capital imel možnost, da se na podlagi skrbnega pregleda seznani s podrobnostmi poslovanja.

Slovenski državni holding (SDH), ki obvladuje 71-odstotni lastniški delež Palome, je z Abris Capitalom konec novembra lani sklenil investicijski dogovor, ki je dejansko predstavljal že prodajo družbe z odložnimi pogoji. Takrat je napovedal, da če bo kateri od obstoječih delničarjev oziroma zainteresiranih investitorjev pripravljen ponuditi višjo ceno, bo lahko kot delničar družbe podal, pred skupščino družbe, ki bo odločala o dokapitalizaciji, ali na njej, nasproten predlog za dokapitalizacijo z višjo ceno za delnico. To se je tudi zgodilo. Pooblaščenka malih delničarjev Palome Nevena Tea Gorjup iz družbe Nevija je namreč pred božičnimi prazniki posredovala višjo ponudbo. Toda ta na včerajšnji maratonski skupščini, ki se je vmes za daljši čas prekinila, za SDH ni bila sprejemljiva.

Niti vnovično zvišanje ponudbe za Jazbeca ni bilo sprejemljivo

Medtem ko je Abris Capital za delnico ponujal 3,3 evra, je Eco-invest za nakup delnice sprva ponudil 3,51 evra. Če bi država po tej vrednosti sprejela ponudbo Eco-investa, bi od prodaje tehnološko zaostale Palome, ki zaposluje okoli 750 delavcev, skupaj iztržila približno 8,5 milijona evrov oziroma približno pol milijona evrov več, kot če bi sprejela ponudbo Abris Capitala. Med včerajšnjo dramatično skupščino je Eco-invest svojo ponudbo zvišal na 4,01 evra za delnico. Toda niti ta ponudba za SDH pod vodstvom Marka Jazbeca ni bila sprejemljiva, čeprav bi v tem primeru država od prodaje Palominih delnic iztržila 1,7 milijona evrov več. Jazbec se je sicer skupščine skupaj s članico uprave SDH Anjo Strojin Štamcar udeležil osebno.

Zakaj se je SDH odločil sprejeti za približno petino nižjo ponudbo? Po pojasnilih naših virov, ki so želeli ostani neimenovani, bili pa so navzoči na skupščini, naj bi Jazbec odločitev SDH utemeljil s tem, da naj bi bila ponudba Eco-investa manj verjetna od Abrisove. Zakaj naj bi bila manj verjetna, Jazbec ni povedal. Ker nasprotni predlog manjšinskih delničarjev, skupaj z dodatno dokumentacijo, ki je bila predložena med skupščino, ne vsebuje dvostransko zavezujočega dogovora in upoštevaje mnenje uprave Palome ter sindikatov je SDH podprl sklep, ki sta ga predlagala uprava in nadzorni svet Palome, so sinoči sporočili iz SDH. Dodali so, da je poleg najvišje vrednosti za delnico za SDH pomembna stopnja verjetnosti zaključka postopka dokapitalizacije.

Poleg nižje kupninetudi nižja vlaganja

Poleg nižje kupnine naj bi Paloma, ki zaposluje okoli 750 delavcev, po obstoječem scenariju (odločitev o prodaji Palome še ni dokončna, saj so bile na skupščinske sklepe napovedane izpodbojne tožbe) prejela tudi nižjo finančno injekcijo. Po pojasnilih Gorjupove je bil Eco-invest Palomo pripravljen dokapitalizirati z 18 milijoni evrov, torej tremi milijoni več, kot če jo bo dokapitaliziral Abris Capital. Medtem ko naj bi slednji v Palomo v prihodnjih letih vložil dobrih 40 milijonov evrov, naj bi Eco-invest investiral 70 milijonov evrov. Oba kandidata sta se zavezala ohraniti število delovnih mest, za uspešno sklenitev posla pa so Slovaki postavili manj odložnih pogojev.

Po začetku včerajšnje skupščine se je do obeh možnih prevzemnikov opredelil tudi sindikat Palome Pergam, ki mu predseduje Nives Hrovat. V sindikatu so pojasnili, da so bili v zadnjih mesecih kritični do kratkih časovnih omejenosti nefinančnih zavez Abris Capitala. Prav tako je bil sindikat kritičen do možnih negativnih učinkov lani končanega prevzema Palominega romunskega konkurenta Pehart Group. Hkrati je sindikat opozoril na nevarnosti za Palomo, če bi prevzem uspel Eco-investu, lastniku družbe Slovak Hygienic Paper (SHP), ki se že desetletje zanima za nakup Palome. V sindikatu niso pozabili, da je SHP ob zadnjem poskusu prevzema Palome leta 2011 napovedoval krčenje zaposlenih za 300 delavcev, skrbni pregled pa je opravljal leta 2007 in 2008. Zato v sindikatu med drugim dvomijo o iskrenosti namenov Eco-investa o ohranitvi proizvodnje, vsaj v primerljivem obsegu na obstoječi lokaciji, ohranitvi delovnih mest, razvoju blagovne znamke in investicij. To vse pa v drugačno luč postavlja nekoliko višjo ceno za delnico Eco-investa, ki po prepričanju sindikata ne bi smela predstavljati edinega in odločilnega kriterija pri izbiri novega lastnika Palome. Nasprotno, ključni dejavnik po mnenju sindikata, komu prodati Palomo, naj bi bile zaveze in možnosti za prihodnji razvoj družbe.